Čadež: Srpske kompanije mogu biti pouzdani partneri firmama iz Japana 1Foto: PKS/Boban Ristić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas, na Poslovnom forumu Srbija – Japan, da Srbija ima veoma uspešne kompanije u skoro svim sektorima privrede, od IKT-a do industrije hrane, koje mogu biti dobri i pouzdani partneri u Evropi japanskim firmama sa kojima zajedno „mogu da kreiraju rešenja za budućnost“.

Čadež je na skupu u Palati Srbija, koji je okupio više od 250 srpskih i japanskih privrednika, istakao da na forumu učestvuju vodeće kompanije iz Srbije i Japana koje već „žive budućnost“ i da zajedno mogu kreirati najinovativnija rešenja u svim sektorima, saopštila je PKS.

Forum je organizovan u okviru posete najveće japanske privredne delegacije Srbiji koja broji više od 100 privrednika iz 75 kompanija.

Prvi deo foruma bio je posvećen razgovorima predstavnika japanske delegacije sa ministrima u Vladi Srbije, a učesnicima se obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čadež je istakao da je 75 odsto svih ulaganja u regionu bilo u Srbiji, a da je godišnja vrednost prelazila četiri milijarde evra.

„Nama je softver prvi izvozni proizvod. Izvoz je porastao deset puta za deset godina, a deca nam uče programiranje već u osnovnoj školi. Nema sektora u kome ne možemo uspešno da sarađujemo sa japanskim firmama“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je najavio organizaciju velikog Poslovnog foruma u Japanu u okviru izložbe „EXPO 2025“ koja se sledeće godine održava u Osaki.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u Razvojnoj agenciji Srbije Nikola Janković istakao je da Srbija i Japan imaju čvrste političke i diplomatske veze, kao i da bilateralna saradnja ima odlične perspektive za još veći rast.

„Ključni investitori, poput Nideka i NTT-a, prepoznaju dobar poslovni ambijent, kvalitetne i obrazovane kadrove kao i velika ulaganja u inovacije. Vlada ulaže u infrastrukturu, nauku i tehnologiju, a Srbija, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini, izvozi na tržište od 2,7 milijardi korisnika“, istakao je Janković.

Predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Susumu Kataoka potvrdio je da je ovo do sada najveća delegacija iz Japana koja je posetila Srbiju što je, kako je naveo, dokaz velikog interesovanja za saradnju.

„Japanska agencija prati razvoj Srbije u poslednjih 15 godina. Prva japanska investicija u Srbiji je bila kompanije JTI 2006, a pratila su je ulaganja kompanija ‘Hi- Lex’ i ‘Yazaki’. Do danas, japanske investicije su se proširile i u sektor farmacije i IKT-a“, rekao je Kataoka.

Dodao je da, prema nedavnom istraživanju sprovedenom među japanskim privrednicima, 50 odsto kompanija planira da proširuje poslovanje u Evropi.

U okviru foruma održano je više od 300 bilateralnih sastanaka predstavnika kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga, saopštila je PKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari