Od 25. oktobra i predstave „Kabares, kabarei“ Zijaha Sokolovića, Zaječar živi u znaku svog čuvenog stanovnika, glumca Zorana Radmilovića i pozorišnog festivala koji nosi njegovo ime.

Predstavom „Čaj od jasmina“, po tekstu Vesne Stanković, koji je priredio Boda Ninković u tumačenju ansambla Pozorišta na Terazijama večeras (subota, 2.11.), a potom i dodelom nagrada za najboljeg glumca po oceni stručnog žirija, najbolju predstavu po oceni publike i nagradu za vizuelni identitet predstave, kao i završnom besedom biće završeni 22. Dani „Zorana Radmilovića“. U festivalskoj konkurenciji je osam predstava i do sada su se Zoranovim brkom okitili Irfan Mensur za ulogu Egona u „Skupljaču“, a Vladimir Kurćubić za ulogu Murine u „Svečanoj večeri u pogrebnom preduzeću“ Narodnog pozorišta iz Užica. Za predstavu „Boing boing“ Marka Kamoletija u režiji Predraga Stojmenovića Zvezdara teatra tražila se karta više, a Zoranov brk otišao u ruke Jelisavete Orašanin za ulogu Berte. Pete večeri zaječarskog pozorišnog festivala Kazalište Virovitica oduševilo je pozorišnu publiku bravuroznim proigravanjem likova u komadu „Mačka na vrućem limenom krovu“ Tenesi Vilijamsa u režiji Same Streleca. U ovoj predstavi bez slabog mesta „Zoranov brk“ za bravuru pripao je Antunu Vrbenskom.

– Ja sam presretan što sam dobio ovu nagradu. Bez lažne skromnosti svako se nada tome. Ali nije to moja zasluga, to je zasluga celog kolektiva. Jer bez kolektiva ne bi bila ni ta nagrada – kaže Vrbenski.

Nušićev roman „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“ do sada nije igran u pozorištu, a čuveni srpski komediograf posvetio ju je sinu Strahinji, koji je poginuo kao vojnik Kraljevine Srbije. Kroz sudbine malih, običnih ljudi Nušić je neponovljivo prikazao ovu tragediju srpskog naroda, u spomen svima koji su izgubili svoje živote i za nauk budućim generacijama. Dramatizaciju romana uradio je Spasoje Ž. Milovanović, a režiju Milan Nešković, pred zaječarskom publikom izveli su je glumci Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša. Po oceni žirija Zoranov brk zaslužio je Bojan Veljović, a kako je to ocenila Đurđija Cvetić, predsednica žirija, „ne mora uvek glavna uloga da bude bravura“.

U samoj završnici festivala ansambl Ateljea 212 igrao je obnovljeni komad „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Sjajna podela i briljantna igra glumaca nagrađena je višeminutnim aplauzom publike, a nagradu za glumca večeri, dobio je Nenad Jezdić kome je ovo treći Zoranov brk na danima.

Prateći programi festivala, izložbe i promocije knjiga učinile su Dane „Zorana Radmilovića“ bogatijim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari