Iako Zakon o denacionalizaciji još nije usvojen, Osnovni sud u Užicu doneo je pravosnažnu presudu da opština Čajetina, u roku od petnaest dana, isplati 113.909.600 dinara naknade naslednicima zemljišta, koje je država nacionalizovala 10. decembra 1959. godine. Pored toga, opština će morati da plati i 109.600 dinara za sudske troškove. Tu presudu potvrdio je i Viši sud u Užicu.


Prva presuda o naknadi za nacionalizovano zemljište u Srbiji, izazvala je strepnju u čajetinskoj opštini, pa čak i sumnje u političku pozadinu celog slučaja. S druge strane, naslednici kažu da su, nakon dvadesetogodišnjeg sudskog spora, delimično zadovoljni ishodom, pošto su obeštećeni samo za manji deo od ukupno 80 hektara oduzetog zemljišta.

Kako Skupština Srbije još nije usvojila Zakon o denacionalizaciji, užički sud je odluku doneo na osnovu odredbe 140. Zakona o vanparničnom postupku, a koja se odnosi na isplatu naknade prema Propisima o nacionalizaciji.

– Opština sigurno neće isplatiti te pare, jer kada bi to učinila na Zlatiboru bi sve stalo, sve komunalne službe i javna preduzeća, a bile bi zaustavljene i započete investicije. Ipak, naslednici su razumni i ne žele da rade na štetu opštine, pa postoji mogućnost dogovora. Međutim, takav odnos države je neshvatljiv – kaže Milan Stamatović, predsednik opštine. On dodaje da će, ukoliko ne plati odštetu, opštini biti blokiran račun.

– Presuda je jedinstvena u Srbiji, jer još nije usvojen Zakon o denacionalizaciji. Šta će se dogoditi ako i ostali kojima je oduzeta imovina na Zlatiboru budu tužili opštinu? Ubeđen sam da je ta presuda politički motivisana, jer je u Čajetini na vlasti DSS, a mnogi bi želeli da vladaju Zlatiborom – ocenio je Stamatović, koji je i predsednik čajetinskog odbora DSS.

– U Srbiji postoji 140.000 zahteva za povraćaj nacionalizovane imovine i šta bi se dogodilo kada bi svi sudovi doneli odluke o obeštećenjima – zapitao se Stamatović.

On procenjuje da je samo na Zlatiboru nacionalizivano na hiljade hektara skupocenog zemljišta. Istakavši da čajetinsku opštinu očekuje još jedna pravosnažna presuda o obeštećenju za oduzimanje imovine i to u iznosu od 160 miliona dinara, te da je opština uložila žalbu Višem sudu i da iščekuje odgovor, Stamotović je poručio da se ova lokalna samouprava našla u situaciji da na ime takvih presuda plaća ogromne državne dugove.

Inače, na parcelama koje se nalaze u naselju Palisad, a za koje je sud utvrdio odštetu, nalaze se trgovinski i ugostiteljski objekti, odmaralište i sportski tereni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari