Čak 26 maloletnika počinilo ubistvo u 2023. godini 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U godini u kojoj je maloletnik počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“, a koji zbog starosne granice krivične odgovornosti nije obuhvaćen ni sudskim postupkom, ali ni statistikom i evidencijom, broj tinejdžera koji su počinili najteža krivična dela uvećan je za oko 170 odsto u odnosu na prehodnu 2022. godinu.

Čak 19 maloletnika počinilo je prošle godine krivično delo ubistvo, što u odnosu na sedmoro evidentiranih u 2022. godini predstavlja alarmantan porast za neverovatnih 171,42 odsto, pokazuju zvanični podaci iz godišnjeg izveštaja Vrhovnog tužilaštva, koji su nedavno objavljeni. Najstrašniji podatak, koji autori izveštaja nisu izdvojili i upoređivali s prethodnim godinama, već ga samo zabeleželi u finalnom tabelarnom pregledu, otkriva da se na broj 19 dodaje još sedmoro maloletnika, koji su u 2023. počinili najteže krivično delo – teško (svirepo) ubistvo, piše Nova.rs.

Međutim, ni ovaj broj nije u potpunosti precizan, jer ne obuhvata slučajeve koje su počinili mlađi od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni. Javnost je upoznata sa dva takva slučaja: masakrom u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i ubistvom dečaka Andreja Simića (13) iz Niške Banje. Da li su ujedno i jedina, zvanično nije poznato.

Godišnji izveštaj Vrhovnog tužilaštva, u odeljku posvećenom malololetničkoj delinkvenciji konstatuje da je od 6.605 podnetih prijava protiv maloletnika, odbačeno 2.548 , kao i još 1.066, koje su se odnosile na decu, odnosno mlađe od 14 godina. Institutom odlaganja krivičnog gonjenja, to jest oportunitetom, rešeno je još 660 prijava. Sudeći po podacima o broju podnetih i procesuiranih prijava, najveći priliv novih predmeta beleži se u Beogradu (1,007), Novom Sadu (814) i Nišu (545), među kojima su i oni zbog najtežih dela.
Slučajevi maloletničkih ubistava se u izveštaju samo statistički konstatuju, pa nije poznato o kojim se konkretno radi. Budući da ni internet ne raspolaže informacijama o tolikom broju maloletničkih zločina, nije isključeno da su ista ciljano ostala van domašaja javnosti, možda čak i skrivana.

„Ribnikar“ i Niška Banja van evidencije

Ono što izveštaj, pak, otkriva jeste da se od 19 ubistava, čak šest dogodilo u teritorijalnoj nadležnosti VJT u Novom Sadu, četiri VJT u Beogradu, po dva VJT u Zrenjaninu, Jagodini i Novom Pazaru, dok jedan slučaj beleže VJT u Smederevu, Nišu i Vranju. Od preostalih sedam teških, odnosno svirepih ubistava, najviše se dogodilo na teritoriji Novog Sada (tri), a po jedan slučaj evidentiran je na teritoriji VJT u Požarevcu, Zrenjaninu, Nišu i Negotinu.

Slučaj koji je pak većini prva asocijacija na maloletnog ubicu jeste masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Ubica devetoro učenika i čuvara škole, nije obuhvaćen ovom statistikom, koliko ni krivičnim postupkom, jer je u trenutku zločina imao nepunih 14 godina. Isti slučaj je i sa ubistvom Andreja Simića (13) iz Niške Banje, kog je ubio vršnjak M. M.

Najčešća krivična dela

Najviše maloletnika procesuirano je u minuloj godini zbog krivičnih dela krađa i teška krađa (1.297+859); nasilničkog ponašanja (640), nanošenja lakih telesnih povreda (527), posedovanja narkotika (465), ugrožavanja sigurnosti (331) i nasilja u porodici (200). Najčešća dela su istovremeno i najujednačenija, jer se u statistici retko beleže veća odstupanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari