Izraelski premijer neočekivano je ostvario novu izbornu pobedu na glasanju koje su mnogi videli kao referendum o političkom opstanku Benjamina Netanjahua, koji je na vlasti šest godina. Zaradio je glasove, procenjuju upućeni, zahvaljujući predizbornoj nacionalističkoj retorici – „umerena vlada bila bi katastrofa za zemlju“. Napravio je Netanjahu u proteklih nekoliko dana prilično oštri zaokret udesno obećanjima da palestinske države neće biti dok je on premijer te da će nastaviti izgradnju jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, što mu je, izgleda, donelo nove glasove. Kada su brojna istraživanja javnog mnjenja pokazivala da pada poverenje birača u lidera Likuda, Netanjahu je u pomoć pozvao glumca Čaka Norisa, koji je podržao politiku premijera Izraela.

Ukoliko obezbedi i četvrti uzastopni mandat, Netanjahu bi mogao postati izraelski premijer sa najdužim stažom na funkciji. Svojim političkim stavovima Netanjahu je u stvari pokazao je da ne odstupa od političkog kursa koji je vodio i tokom ranijih mandata. I pre je zastupao beskompromisnu politiku u odnosu na arapsko-izraelsko pitanje, koja je dovela do varnica u odnosima sa tradicionalnim saveznikom SAD i preti da izoluje Izrael. Još je srčaniji prema otvorenom izraelskom neprijatelju Iranu i predlagao je bombardovanje iranskih nuklearnih postrojenja.

Benjamin Netanjahu, poznatiji u narodu pod nadimkom Bibi, vojnik je i diplomata. Rođen je 21. oktobra 1949. u Tel Avivu godinu dana nakon proglašenja izraelske nezavisnosti. Odrastao je u Jerusalimu. Srednje obrazovanje stekao je u SAD, gde se njegov otac istoričar bavio istraživanjem. Po povratku u zemlju, Netanjahu pristupa vojnoj službi kao dobrovoljac u elitnoj jedinici. Učestvovao je u brojnim vojnim operacijama, između ostalih, i u Jomkipurskom ratu 1973, između Izraela i koalicije arapskih zemalja. Pre nego što je skinuo uniformu dobio je čin kapetana. Diplomirao je arhitekturu, a magistrirao poslovni menadžment. Takođe je bio student političkih nauka na Harvardu. Karijeru je počeo kao zamenik šefa misije izraelske ambasade u Vašingtonu, kasnije ambasador svoje zemlje u UN kada je postao čuven kao neumorni borac za jačanje pozicije Izraela na međunarodnoj sceni. Krajem 1980-ih ulazi u političke vode. Od parlamentarca u Knesetu, lidera partije Likud, ministra zdravlja, penzionih poslova, Netanjahu će 1996. postati najmlađi premijer Izraela. Nakon nekoliko godina pauze, vraća se u politički život najpre kao šef diplomatije, a kasnije i ministar finansija u vladi premijera Arijela Šarona. Funkciju napušta u znak protesta zbog izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze.

Autor je brojnih knjiga. Tri puta se ženio. Iz prvog braka ima ćerku Nou, dok sa sadašnjom suprugom Sarom ima dva sina Jaira i Avnera. Ima unuke Šmuela i Davida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari