Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je juče da će zaštitnik građana (ombudsman) Saša Janković primati platu u visini one namenjene predsedniku Ustavnog suda Srbije, odnosno oko 170.000 dinara.
Odbor je na sednici odlučio da neto osnovica za obračun plate bude 16.544,60 dinara, uz koeficijent 10,50.

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je juče da će zaštitnik građana (ombudsman) Saša Janković primati platu u visini one namenjene predsedniku Ustavnog suda Srbije, odnosno oko 170.000 dinara.
Odbor je na sednici odlučio da neto osnovica za obračun plate bude 16.544,60 dinara, uz koeficijent 10,50. Plata će ombudsmanu biti isplaćivana počev od 23. jula 2007. godine. Utvrđeno je da ombudsman ima pravo na dodatak na platu od 0,4 odsto za svaku punu godinu rada. Saša Jankovića izbran je za zaštitinika građana 29. juna ove godine, a zakletvu je položio 23. jula na sednici Skupštine. Kako je odlučeno, Administrativni odbor će predložiti Skupštini da po hitnom postupku donese odluku o davanju saglasnosti na odluku o obrazovanju i radu Stručne službe zaštitinika građana i pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji poslova u stručnoj službi ombudsmana.
Odbor će, takođe, kako je odlučeno, predložiti parlamentu da po hitnom postupku donese odluku o radu službe Poverenika za informacije od javnog značaja i pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u toj službi. Zbog upotrebe uvredljivih reči na sednici parlamenta 24. jula, zbog čega je predsednik parlamenta Oliver Dulić tada izrekao meru opomene, Odbor je odlučio da se sa po 3.000 dinara kazne poslanici Dragan Todorović i Nenad Čanak. Njihova septembarska plata biće umanjena za iznos te novčane kazne. Predsednik Administrativnog odbora Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke (SRS) rekao je da poslanik Lige socijademokrata Vojvodine Nenad Čanak ne treba da bude kažnjen jer, kako je naveo, bio je „isprovociran mojim dobacivanjem“.

Usvojen izveštaj o troškovima parlamenta

Beograd – Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je nepotpun izveštaj o finansijskim troškovima Skupštine Srbije u prvih šest meseci ove godine, koji ne uključuje izveštaj o rashodima Republičke izborne komisije (RIK). Prema izveštaju, Skupština je potrošila u prvih šest meseci, uključujući troškove poslanika, stranaka, stručne službe i RIK, oko 1,6 milijardi dinara. Od toga, prema rečima predsednika Administrativnog odbora Dragana Todorovića iz Srpske radikalne stranke, nepunih 700 miliona potrošio je parlament, a 902 miliona dinara RIK. Dodao je da je od sume namenjene RIK-u vraćeno 300 miliona dinara. Na sednici tog skupštinskog tela čulo se i da plate poslanika nisu povećavane od 1. januara 2005. godine.

Administrativni odbor Skupštine Srbije odlučio je juče da se obrati povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću kako bi dobio podatke o platama u svim javnim preduzećima. Na sednici tog skupštinskog tela pročitan je odgovor Ministarstva finansija na zahtev poslanika Socijalističke partije Srbije Žarka Obradovića u kome se navodi da Ministarstvo ima uvid samo u ukupan iznos mesečnih plata koje se isplaćuju u svim javnim preduzećima, a ne pojedinačne podatke za svako javno preduzeće. Ministarstvo finansija je navelo da je utvrđivanje plata imenovanih i postavljenih lica u javnim preduzećima, agencijama i direkcijama čiji je osnivač Republika u nadležnosti tih javnih preduzeća, agencija i direkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari