U organizaciji Kulturnog centra u Velikom Gradištu, od 16. do 18. jula, održaće se 20. Festival „Carevčevi dani 2014“ – muzička manifestacija koja promoviše stvaralaštvo Vlastimira Pavlovića Carevca, višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda.

Vlastimir Pavlović Carevac rođen je u selu Carevac pored Velikog Gradišta, a u gradu je proveo vreme na školovanju i pripravničkom stažu. Inspirisan muzikom koja se gajila u našem kraju, započeo je karijeru koja je krunisana njegovim imenovanjem za šefa Narodnog orkestra radio Beograda. Za vreme Carevčevog plodonosnog rada prikupljeno je u arhivi Radio Beograda preko tri hiljade zvučnih zapisa i preko pet hiljada notnih na kojima su od zaborava sačuvane narodne pesme i kola. Ovo predstavlja umetničko blago Srbije, a samim tim opravdava postojanje našeg festivala koji neguje umetnički način sviranja i pevanja narodne muzike.

Festival „Carevčevi dani“ je takmičarskog karaktera. Violinisti se nadmeću u izvođenju narodne muzike po notnim zapisima Vlastimira Pavlovića Carevca. Svaki učesnik je u obavezi da pripremi jednu narodnu pesmu i jedno narodno kolo koje će izvesti u pratnji Narodnog orkestra RTS-a. Za pobednike su, i ove godine, pripremljene vredne nagrade. Festival će trajati od 16. do 18. jula. Festival će se održati u toku turističke sezone u Velikom Gradištu koje zbog blizine Srebrnog jezera i svojih prirodnih i kulturnih dobara jeste letnji turistički centar Srbije. Učesnici imaju priliku da provedu nezaboravne trenutke na obalama Dunava, Peka i Srebrnog jezera, ali i mogućnost obilaska arheološkog lokaliteta Viminacijum, starog Golubačkog grada i Ramske tvrđave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari