„Carevčevi dani“, Festival posvećen velikanu naše tradicionalne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu, održaće se 19. put u Velikom Gradištu, zavičajnom mestu legendarnog Cara, u periodu od 10. do 12. jula. Manifestaciju organizuje Kulturni centar iz ove šarmantne varošice na Dunavu, a generalni pokrovitelj je opština Veliko Gradište.


Festival će biti otvoren u Narodnom muzeju tradicionalnom izložbom slika gradištanskih umetnika. Potom se, u sali Skupštine opštine Veliko Gradište, održava koncert solista i ansambala Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca i odeljenja iz Velikog Gradišta. Nakon polaganja venca na spomenik Carevcu u rodnom selu, po kome veliki stvaralac nosi opštepoznato umetničko ime, i prigodne besede, program se seli na Letnju pozornicu gde će uveče biti održan veliki koncertom ANIP-a „Vlastimir Pavlović Carevac“ u okviru koga će, kao gost, nastupiti folklorni ansambl iz grada Szczyrzyc iz Poljske.

Četvrtak 11. jul rezervisan je za selo Carevac gde će se, nakon polaganja venaca na spomen ploču i bistu Vlastimira Pavlovića Carevca, održati kulturno-umetnički program pod nazivom „Hajd povedi veselo“. Program lokalnih folklornih ansambala i ovde će obogatiti gosti iz Poljske. Kao instrumentalni solista nastupiće poznati frulaš Tihomir Paunović.

Narednog dana biće održan Okrugli sto na temu „U susret 20. festivalu“ i promocija knjiga „Narodne nošnje u 19. i 20. veku Srbija i susedne zemlje“ i „Narodne nošnje Srba u 19. i 20. veku“ autorke Jasne Bjeladinović, uz prateću etno-modnu reviju.

Finalni deo manifestacije, takmičenje violinista, kojih će biti četrnaest, biće održan u prijatnom ambijentu Letnje pozornice kraj Dunava. Majstori na violini sviraće u pratnji Narodnog orkestra RTS-a. U revijalnom delu nastupiće Čeda Marković, jedan od najpoznatijih vokalnih umetnika koji neguje izvornu muziku, violinistkinja iz Poljske i Tihomir Paunović. Kao prateća aktivnost u okviru festivala održava se Letnja akademija narodne muzike (LANAM) pod dirigentskom palicom Zorana Bahuckog. Nakon nekoliko godina izlazi i „Carevčeva lira“, časopis posvećen ovogodišnjem Festivalu, izvornoj narodnoj muzici i Velikom Gradištu. 19. Carevčeve dane su, pored Ministarstva kulture i informisanja i Mesne zajednice Veliko Gradište pomogli brojni prijatelji, sponzori i medijski pokrovitelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari