CarGo se obratio Evropskoj komisiji: U Srbiji ozbiljno narušena tržišna konkurencija 1Foto: CarGo

Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić obratio se pismom Evropskoj komisiji u kojem je skrenuo pažnju na ozbiljno kršenje konkurencije u sektoru transporta u Srbiji i pozvao je da reaguje i zaštiti slobodno tržište.

Guberinić je pismu ukazao na negativne posledice na konkurenciju i potrošače zbog nedavno usvojenih izmena i dopuna Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji, kako je ocenio, „ne samo da stvara pravnu nesigurnost, već je čitav proces njegovog donošenja, ali i sprovodjenja veoma kontroverzan“.

„Radna grupa zadužena za izradu Zakona sastojala se samo od predstavnika Ministarstva saobraćaja i predstavnika taksista, a sa druge strane predstavnici alternativnih vidova prevoza nisu imali priliku da učestvuju u radu te grupe“, naveo je Guberinić i dodao da je i Komisija za zaštitu konkurencije dala mišljenje da izmene Zakona ograničavaju konkurenciju i zatražila promenu spornih delova, ali su izmene zakona ipak usvojene.

Guberinić je dodao da je Ministarstvo saobraćaja mimo zakona formiralo još jednu radnu grupa, ali za implementaciju Zakona o aprevozu putnika u drumskom saobraćaju, koja se sastoji od istih članova koju su izradili taj zakon.

„To je flagrantno kršenje principa podele vlasti“, istakao je Guberinić i naveo da ta radna grupa sprovodi mere poput podnošenja krivičnih prijava protiv predstavnika alternativnih vidova prevoza i „vrši stalnu javnu klevetu koja je usmerena na naše isključivanje sa tržišta i istovremeno postavlja prepreka za ulazak potencijalnih konkurenata“.

Po oceni Guberinića, od velike je važnosti uloga EK za održavanje slobodne konkurencije na tržištu Srbije koja je u procesu pristupanja EU.

On je podsetio da se CarGo Technologies zajedno sa još 15 preduzetnika nedavno obratio i Komisiji za zaštitu konkurencije od koje zahtevaju da ispita da li su taksi predstavnici u Srbiji narušili konkurenciju jer su, kako je naveo, „dogovorom izmedju sebe formirali kartel, koji ima za cilj eliminaciju svakog potencijalnog učesnika na tržištu, koji nije taksi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari