Carina Srbije prodaje automobile koje potražuje Interpol 1foto EPA/Uli Deck Ilustracija

Na sajtu Carine Srbije pojavio se oglas za aukciju automobila Audi A6 koji je pod potragom Interpola. Iako ovo znači da će automobil izvesno biti zaplenjen na nekoj granici jer je najverovatnije ukraden, prodaja ovakvih vozila ustaljena je praksa Carine, prenosi Vreme.

Na sajtu Carine Srbije redovno se prodaju zaplenjene stvari. To nije nikakva novost, te neki pažljiviji kupac za mali novac može da „ulovi“ stvar koju bi u redovnim okolnostima platio dosta skuplje.

I tako je Carina oglasila prodaju automobila: Audi A6, 2015. godište. Početna cena oko deset hiljada evra, dok se tržišna kreće iznad 15 hiljada. Ali, postoji kvaka – vozilo je pod potragom Interpola.

„Ali pošteno, potencijalni kupac je o tome unapred obavešten te zna da mu sutra taj auto može biti oduzet. Osim ako ga ne bude vozio po dvorištu. Ovo samo u Srbiji ima. Interpol potražuje auto, valjda zato što je ukraden, Carina ga prodaje regularno”, pišu iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva na društvenoj mreži Iks.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da Carina prodaje ukradena vozila. Mediji su o tome pisali i ranijih godina. Recimo, Nišlija Aleksandar Rakić kupio je 2011. na javnoj licitaciji u Carinarnici Niš mercedes C 220 za koji se kasnije, nakon provera, ispostavilo da je ukraden u Švajcarskoj. Nakon saznanja da je životnu ušteđevinu potrošio na auto koji ima vlasnika u inostranstvu, pokušao je da reklamira slučaj kod Carinarnice Niš koja je odbila da mu vrati novac pravdajući se da je „auto kupio u viđenom stanju“.

„Auto proizveden 2002. sam kupio na licitaciji u oktobru 2008. za 900.000 dinara, što je bilo oko 11.000 evra. Kada sam ga odvezao u ovlašćeni servis, saznao sam da se ne slaže broj motora sa brojem koji su mi naveli na računu. Zato sam se vratio u Carinu i zatražio ispravku računa kako bih registovao vozilo. Međutim, to me je navelo da izvršim proveru automobila preko Auto-moto saveza. Ispostavilo se da za njim traga Interpol jer je ukraden u inostranstvu“, rekao je Rakić, koji je podneo tužbu sudu jer je smatrao da mu je auto prodat sa „skrivenim nedostatkom“.

U Carinarnici Niš, ipak, smatrali su da je transakcija savim legalna i da kupci sami snose rizik jer su to „vozila koja su i oduzeta zbog određenih carinskih prekršaja“.

Upravo Carinarnica Niš danas prodaje Audi A6 pod potragom Interpola. Međutim, na samom sajtu stoji odricanje od odgovornosti.

„Vozila se prodaju po principu ‘viđeno – kupljeno’, bez garancije i prava na reklamacije koje se odnose na kvalitet, ispravnost, tehničke i druge karakteristike, kao i na materijalne i pravne nedostatke“, piše na sajtu Carine.

Automobili se prodaju uprkos zahtevima da se vrate vlasnik

Božidar Janković je 2012. na aukciji od Carinarnice Kraljevo kupio kamper vozilo na aukciji. U startu nije imao nikakvih problema, te je vozilom putovao i van zemlje. Međutim, sledećeg leta je zaustavljen na GP „Rožaje“ u Crnoj Gori, gde mu je rečeno da njegovu kamper-prikolicu potražuje Interpol i da će zbog toga biti zaplenjena, preneo je RTS.

Nakon kratkog ispitivanja u vezi sa tim gde je kupio vozilo, dobio je odgovor da „nije prvi“. On uskoro saznaje da vozilo potražuje osiguravajuća kuća Fondiaria-Sai iz Italije, koja je nakon prijave krađe vlasniku izmirila iznos naznačen u polisi i postala vlasnik vozila. U dokumentu do kog je Božidar došao piše da je firma ovlašćena od strane Fondiaria-Sai još 2011. godine poslala zahtev Prekršajnom sudu u Kraljevu da se vozilo vrati vlasniku u Italiju. Umesto toga, država je vozilo prodala Božidaru na javnoj aukciji.

Može li se ovakav auto voziti

Auto koji potražuje Interpol će vrlo verovatno u nekom trenutku biti zaustavljen na granici prilikom izlaska iz države i zaplenjen, kao što se desilo u slučaju Božidara Jankovića. Kako prenosi RTS, pravnici kažu da će oštećeni građani u ovakvim situacijama izvesno povratiti svoj novac, ali tek nakon pokrenutog sudskog spora.

Dakle, kupovina ovakvih automobila predstavlja rizik. Ali samo za kupca, jer se država u startu ograđuje od bilo kakve odgovornosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari