Čas ruske istine

Ostavite komentar


  1. Prosto: sjajno!
    Tekst koji bi trebalo da pročita svaki srpski intelektualac koji ne podnosi jednoumnost-glajhšaltovanje, poltronstvo i karijerizam, koji shvata šta je Rusija, koji je u stanju da je poštuje i voli, ali da ne bude slepac kod očiju koji u njoj traži matušku, a u Srbiji beslovesnu rusku guberniju.
    Rusiju koja je moćna, slobodna, drugaćija od „Zapada“, ali Rusiju koja poštuje i uvažava i pojedinca, i njegova ljudska prava, i njegovu intelektualnu slobodu, stvaraoca i mislioca, ponekad kritičara, a ne roba ili podanika bez sopstvenih misli i ideja.
    Još jednom, b r a v o!

  2. Civilizovati Rusiju se moze ciniti kao veci izazov od Velikog otadzbinskog rata, kao manji izazov od civilizovanja Srbije ali opredeljenje da Srbija bude mostobran Rusije ka Evropi po meni Rusiju baca u jos stotinjak godina zaostajanja za ,Zapadom’ i jos vecih izazova. Evropski identitet Rusije, ukoliko se ne obazire na OTAN kontekst, se smisleno i dugotrajno, trzisno i bezbednosno moze resiti samo na liniji Moskva-Varsava-Berlin. No sve to treba posmatrati u svetlu neizvesnog pozicioniranja SAD nasuprot Kine. Ukoliko SAD cene da mogu sebi da priuste da pojacaju Kinu sa Rusijom dok paralelno trampuju EU diveci se njenoj bregzitaciji Rusiji opet ne treba srbijanski mostobran. Otvara joj se Trump highway sa mnostvom traka. Srbija pak sa svojim predputinovskim stanjem (daleko je medvedevizacija) i dalje moze sebi da priusti to stanje. Nebitno koliko ktatko. Propadanje male zemlje je malo propadanje.

  3. Moguce da ga Putin pripremi za svog naslednika,ali to ce mu biti i kraj.Ruski narod jednostavno ne voli Medvedeva.Putin ga drzi jer Medvedev zna sve tajne o Putinu iz zajednickog rada pod A.Sobcakom u Petrogradu.Ista stvar je i sa Cubajsom,tvorcem ruske propasti za vreme B.Jeljcina.On je i danas na celu jedne od vaznih ruskih institucija.On takodje zna sve tajne zajednickog rada u Petrogradu.Narod ih ne voli.Sta ce biti,tesko je predpostaviti.

  4. ”Prvo su upropašćeni mediji. Tabloidi i televizije su u fokus i na prve strane stavljali samo afere, kriminal i crnilo. Medijima se nije smelo dozvoliti sve, mišljenja je Medvedev, i da se takav trend nije zaustavio, posle izvesnog vremena, narod je mogao da poludi, a društvo da se raspadne”.

    Eto čemu tabloidizacija Srbije.

  5. Ovaj tekst je treba da bude intelektualan samo zato što je dugačak. Svi osećamo simpatije prema Medvedevu zato što je nosio farmerice i slušao pank. Baš suštinska politička analiza. Pogotovo onaj deo sa opisom toga šta radi kad ustane i njegovim viđenjem demokratije i kontrole. Taj deo kida, kao i ostatak teksta. Možda je tekst trebao da bude objavljen u Gloriji?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Panović, novinar

Mislim da bi bilo krajnje pošteno i odgovorno da se ljudi koji zaista vole Danas učlane u Klub čitalaca Danasa.