Ekološka sekcija Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja nedavno je posjetila Bosnu i Hercegovinu, povodom Evropskog vikenda posmatranja ptica. Bjelopoljski ekolozi su tom prilikom posjetili i Uvac kod Priboja, gdje je koordinator Ekološke sekcije Tomislav Tmović, profesor biologije, mladim ekolozima održao predavanje o beloglavom supu, posebnoj vrsti lešinara.


Nakon što su se divili beloglavim supovima, sa rasponom krila od oko tri metra, koji su kružili nad Uvcom, bjelopoljski gimnazijalci su obišli planine Romaniju, Jahorinu i Trebević. Tu je, opet, profesor Tomović pričao o bogatstvu flore i faune ovih planina i ljekovitim biljkama. Tu mu je potpomogao i specijalni gost ove ekskurzije doktor biohemijskih nauka Dušan Bugarin.

– Nakon ovih destinacija, posjetili smo Vrelo Bosne i prošetali Sarajevom, priča profesor Tomović. „To je poznata turistička atrakcija, koja se sastoji od većeg broja malih ostrvaca povezanih mostićima preko brojnih manjih potoka. Ukras parka su labudovi. Nažalost, ekolozi su bili u prilici da na više lokaliteta uoče posljedice ratnih razaranja iz 90-tih godina prošlog vijeka. Te ruševine stoje kao spomenici koji upozoravaju i opominju mlade naraštaje da mir nema cijenu i da se to nigdje i nikome više ne ponovi“, ističe Tomović. On kaže da su učenici ovakvim vannastavnim aktivnostima u mogućnosti da nauče više i obogate svoje znanje iz oblasti ekologije.

Osim ove ekskurzije, profesor Tomović ističe da je Ekološka sekcija više puta posjetila sve nacionalne parkove u Crnoj Gori. „Sada ćemo pokušati da obiđemo i države u okruženju. Ovakav vid vannastavnih aktivnosti rezultira izvanrednim rezultatima na smotrama znanja, u okviru državnih takmičenja. Naravno, moram da naglasim, imamo veliku podršku direktora Škole Milka Kovačevića“, ističe Tomović.

Vannastavne aktivnost ovog tipa, ističe predsjednica Ekološke sekcije Tatjana Loktionov, imaju veliki značaj, jer učenici imaju prilike da kroz druženje saznaju mnogo toga o izazovima u ekologiji kroz konkretne primjere, što nije moguće u školskim klupama. „Ove aktivnosti imaju za cilj podizanje ekološke svijesti kod učenika što je i osnovni zadatak ekološke sekcije ove škole“, kaže Loktionov.

To potvrđuje i Jelena Minić: „Više smo naučili o ekologiji kroz ovu ekskurziju, nego da smo bili u kabinetu. Na licu mjesta smo se upoznali sa florom i faunom BiH, prošetali Vrelom Bosne i Baščaršijom“, priča ona. A na Baščaršiji, Jelenine drugarice Edina Mušović i Sara Tutić srele su Dina Merlina. I, naravno, iskoristile priliku za malo razgovora i par fotografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari