Zbog protesta prosvetara časovi skraćeni u pet šabačkih škola 1Šabac Foto: Privatna arhiva

Protest prosvetnih radnika podržali su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Šapcu. Prosvetarima koji ne žele da štrajkuju omogućena je redovna nastava.

Predsednik Skupštine Unije sindikata prosvetnih radnika Šapca Petar Simić kaže za Danas da je ceo njegov kolektiv u Osnovnoj školi „Majur“ doneo jednoglasnu odluku da časovi treba da budu skraćni na 30 minuta.

„Održali smo sastank na kome su svi zaposleni, i članovi sindikata ali i oni koji to nisu, doneli odluku da podržimo proteste. Štrajk se održava u zakonskim okvirima, jer kao što svako ima pravo na štrajk, tako ima pravo i na rad. Mi smo u našem kolektivu jedoglasni, ali u školama gde ima kolega koji žele da održe ceo čas, obezbeđeni su uslovi. U tim školama zvono se oglašava dva puta, na pola sata i 45 minuta“, objašnjava Simić.

Zbog protesta prosvetara časovi skraćeni u pet šabačkih škola 2
Petar Simić, predsednik Skupštine Unije sindikata prosvetnih radnika Šapca Foto: privatna arhirva

Kada je reč o zahtevima, on ističe tri osnovna, jer se kako kaže, odnose na opšta pitanja koja se tiču svih radnika u obrazovanju.

„Prvi je smanjenje broja učenika, na maksimalan broj od 24 u odeljenju. Drugi zahtev je korekcija zarada od 12 odsto i isplata trećine duga od 20.000 dinara koji se prosvetnim radnicima duguje po više osnova. “, kaže naš sagovornik.

Treći zahtev je promena Zakona iz oblasti obrzovanja, koji se odnosi na novi zakon koji omogućava da se prave kombinovana odeljenja od učenika petog i osmog razreda, što bi po njihoovm mišljenju, prilično unazadilo nastavu, jer je vrlo teško ostvariti da jedan nastavnik predaje u isto vreme program petog i, na primer, osmog razreda

Ističe da pregovori sa Vladom idu veoma teško i sporo.

„Prosveta je oblast koja ovu državu preterano ne interesuje i iz tog razloga se i ne čine nikakvi ustupci što se tiče bilo kakvog boljitka i poboljšanja uslova u školama, kao i matrenjalnih uslova ljudi koji rade u prosveti. Obrazvoanje im lepo zvuči u priči, ali u praksi, kada konkretno treba nešto da se promeni, ostajemo marginalizovani i neprimetni. Osećamo se zato zapostvljeno u odnosu na neke druge profesije“, zaključuje Simić.

Smatra da će, ukoliko država ne bude reagovala, protesti biti sve učestaliji, „dok ih nadležni jednom, ipak, ne primete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari