Pored svih blagodeti koje uživaju u hotelu Sanisajd, srpskim reprezentativcima na raspolaganju je i vrhunska hrana. Nisu se Stanković i drugovi prilagodili afričkoj kuhinji, nego je iz Beograda krenuo kuvar sa zadatkom da im u svakom trenutku priušti domaće specijalitete. Omaleni Velja Simanić skromno odgovara na pitanje da li su igrači zadovoljni ishranom tokom boravka na Svetskom prvenstvu.


– Mislim da jesu. Trudim se da pripremam onu hranu koja njima odgovara. Poneli smo začine iz Beograda i baziramo kompletnu ishranu na srpskim specijalitetima. Pre mesec dana smo napravili plan i program i pismenim putem ga dostavili nadležnima u hotelu Sanisajd da bi nam na vreme obezbedili potrebne namirnice. U toku dana se dogovaramo šta bi još mogli da dodamo. Konsultujemo i igrače o tome šta bi voleli da imaju na meniju – jasan je Simanić.

Velja Simanić je reputaciju omiljenog kuvara među fudbalerima stekao radeći u hotelu Mladost. Ako se ima u vidu da se sve naše mlađe reprezentativne kategorije pred svaku važnu utakmicu okupljaju u ovom poznatom beogradskom hotelu, onda je jasno da je većina sadašnjih članova A tima, prošla kroz kuhinju čuvenog Velje. U seniorskoj selekciji á“debitovao“ je u Konstanci na utakmici sa Rumunijom, kada je Radomir Antić došao na ideju da angažuje domaćeg kuvara, kako bi smanjio rizik od neplaniranih stomačnih tegoba svojih igrača uoči važnih susreta u kvalifikacijama.

– Moram da se zahvalim čelnicima Fudbalskog saveza Srbije i selektoru. Biti deo nacionalnog tima je velika čast i privilegija. Imao sam tremu pred put u Rumuniju, ali očigledno da sam opravdao očekivanja kada me Antić i dalje poziva pod zastavu. Ovaj posao iziskuje mnogo obaveza čija teškoća ne može da se poredi sa osećanjem ponosa što sam zajedno sa momcima koji predstavljaju svoju zemlju na Svetskom prvenstvu – istakao je Simanić.

Fudbaleri su specifični u mnogo čemu, verovatno i u posebnim afinitetima prema određenoj hrani.

– Možda neki drugi fudbaleri. Ovi koji su doputovali u Afriku su sjajni momci. Nemaju nikakve specijane prohteve. Postoje neke sitne navike kojima sam se brzo prilagodio i uspevam da im udovoljim. Najvažnije je da nisu izbirljivi. Najviše vole palačinke, ali trenutno jedu dosta voća, kolače, baklave, pite sa jabukama. Verujte mi, osećaju se kao kod kuće – rekao je popularni Velja.

Naiđe dan kada neko od reprezentativaca nema apetit i tanjir mu ostane skoro pun.

– E, tada sam mnogo tužan. Kada vidim da fudbaler nije ni okusio moju hranu, pitam se da slučajno nešto nisam pogrešio ili zabrljao – napomenuo je Simanić.

Ruku na srce, ni afrička kuhinja nije loša. Postoje specijaliteti koje samo na ovom kontinentu možete da probate, a razni začini im daju poseban ukus.

– Njihova kunjinja je zaista bogata. Igrači ne vole previše da eksperimentišu, pa za sada koristimo samo povrće koje mešamo sa namirnicama donetim iz Beograda – odgovorio je Velja Simanić, stojeći mirno kao da je u toku intoniranje himne.

– Ponavljam još jednom. Ovo je privilegija i čast – zaključio je kuvar Simanić pokazujući rukom na grb Srbije na beloj uniformi pored kojeg je izvezeno ime „Velja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari