Ako se u obzir uzme prikazana igra, slobodno se može reći da je Crvena zvezda porazom u Valensiji od Pamese, u 5. kolu Evrokupa, ipak časno spustila zavesu na ovogodišnji nastup u ovom renomiranom takmičenju – 80:82. Nedostatak kvaliteta, pravog vođe na terenu, kao i neiskustvo košarkaša predstavljaju kratko obrazloženje crveno-bele odiseje u španskoj prestonici moderne arhitekture.

Pamesa – Crvena zvezda 82:80

(23:19, 26:12, 15:26, 18:23)

Dvorana: Pabelon Fuente de San Luis. Gledalaca: 5.000. Sudije: Spiridonos (Grčka), Anastazios (Grčka), Mihajlov (Rusija).

Pamesa: Oliver 7, Gregori 7, Perović 9, Vilijams 8, Kuko 2, Miraleš 9, Avdalović 19, Martinez 8, Pjetrus 1, Avramov, Nilsen 12.

Crvena zvezda: Kešelj 3, Roberts, Kikanović 7, Kovač 13, Marinović 8, Stević, Dragićević 20, Milošević, Ovens 12, Štimac 7, Bakić6, Bjelica 4.

 

Posle dosta bledog izdanja u prvom poluvremenu, pre svega u odbrani, pri čemu su Perovići Nilsen u saradnji sa plejmejkerima Pamese zadavali najviše problema visokim košarkašima crveno-belih (naročito u igri dva na dva) što je bio osnovni razlog ubedljivog vođstva Španaca na kraju dvadeset minuta igre (49:31), crveno-beli su u trećem kvartalu zaigrali znatno bolje. Kovačje predstavljao akutnu opasnost po protivnički koš. Njegovih nekoliko prelepih ulaza, uz dve vezane trojke, povratili su sjaj u očima i veru ostalim košarkašima Crvene zvezde da je preokret zaista moguć. Kada je pred poslednji minut odmora na semaforu pisalo 64:57, moglo se pretpostaviti da su izabranici Svetislava Pešića pronašli adekvatan recept za protivnički napad. Izvanredna odbrana na liniji dodavanja, kvalitetan presing i pravovremeni izlasci iz blokova „paralisali“ su Vilijamsa, Olivera i Nilsena. Sa druge strane, konciznija igra u napadu, pravovremeni pasovi Marinovića i Dragićevićeve dve trojke omogućili su Zvezdi da u 36. minutu u potpunosti preokrene rezultat (69:70). U tim momentima mogli su se čuti glasovi podrške sa klupe crveno-belih. Svima se učinilo da je čudo u Španiji zaista moguće. Ipak, par ishitrenih poteza i rutinska završnica Vilijamsa i Martineza u poslednjim sekundama meča označili su kraj Zvezdine ovogodišnje evropske odiseje, u kojoj je bilo dosta pozitivnih stvari, ali i jasnih dokaza koliko rada još očekuje Pešićeve pulene kako bi se „grubi radovi“ pretvorili u remek delo – 82:80.

Hemofarm poražen u Ukrajini

Košarkaši Hemofarma doživeli su sinoćubedljiv poraz na gostovanju ukrajinskom Azovmašu u 5. kolu druge faze takmičenja Evrokupa – 89:71 (21:23, 15:19, 24:26, 29:23). U porazu „farmaceuta“ najefikasniji su bili Miljan Pavkovićsa 17 i Milan Mačvan sa 16 poena. Hemofarmu je u poslednjem kolu za prolaz neophodna pobeda nad Pamesom od najmanje šest poena.

– U prvom poluvremenu igrali smo dobro, ali smo u drugom bili previše opušteni i nesigurni. Nismo uspeli da izržimo pritisak Azovmaša i zbog toga smo poraženi – kratko je tok utakmice prokomentarisao trener Hemofarma Tomislav Karadžić. L. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari