Alasan Uatara, kojeg UN priznaju za predsednika Obale Slonovače, rekao je juče u govoru koji je prenosila televizija da „sviće nova era nade“ u ovoj afričkoj zemlji nakon zarobljavanja njegovog rivala, bivšeg predsednika Lorana Gbagboa, preneli su svetski mediji. Gbagbo, koji je mesecima odbijao da prizna poraz na predsedničkim izborima, uhapšen je u ponedeljak sa suprugom u Abidžanu posle žestokih borbi.


Iz zapaljene predsedničke rezidencije Gbagboa su izvukle snage lojalne Uatari, podržane francuskim tenkovima i helikopterima. Kao dokaz da je uhvaćen, televizija je prikazala Gbagboa kako u jednoj sobi, u prisustvu brojnih ljudi, skida košulju, briše se peškirom, a zatim oblači drugu košulju. Kako su borci Alasana Uatare rekli agenciji Asošijeted pres, Gbagbo je prilikom hapšenja dobio šamar, prenela je Beta. Međutim, francuska televizija je prikazala kako snage lojalne Uatari prebijaju Gbagboovog sina Majkla i druge pristalice.

– Gbagbo nije želeo da potpiše saopštenje na osnovu kojeg bi preneo vlast na Uataru. Uatara je obećao Gbagbou, njegovoj supruzi Simoni i svima koji su uhapšeni „častan tretman i poštovanje njihovih prava“ i rekao da će im se suditi pred pravosuđem Obale Slonovače.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozdravio je hapšenje Gbagboa, kao i predsednik SAD Barak Obama. U Abidžanu je i juče bilo pucnjave, a dopisnici Bi-Bi-Sija su javili da nije poznato da li su vatru otvorili kriminalci ili snage lojalne Gbagbou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari