Predsednik Hondurasa Manuel Zelaja izjavio je da je američka apatija prema sve dubljem siromaštvu u Hondurasu navela ovu zemlju, dugogodišnjeg saveznika Sjedinjenih Američkih Država, da se okrene lideru Venecuele Ugu Čavesu, i od njega zatraži pomoć.

Zelaja je rekao da je njegova zemlja, žestoko pogođena rastućim cenama hrane, pre šest meseci zatražila pomoć od lokalnog poslovnog sektora, Sjedinjenih Američkih Država i Svetske banke. Kada su svi ovi apeli pali u vodu, „okrenuo sam se Ugu Čavesu“, dodao je Zelaja.

– Saveznici, prijatelji, nisu pomogli kada sam zatražio pomoć – navodi se u Zelajinom subotnjem saopštenju. Čaves je ponudio 300 miliona dolara godišnje vrednih investicija u poljoprivredu Hondurasa, u kojem 70 odsto ljudi živi u siromaštvu, navodi Zelaja. Hondurasse inače nedavno pridružio trgovinskom bloku poznatom kao ALBA, koji predvodi Čaves, čija Venecuela uveliko profitira od visokih cena nafte na svetskom tržištu.

U potonjoj izjavi koju je dao posle razgovora sa novim ambasadorom Sjedinjenih Država Ugo Lorensom, Zelaja je donekle ublažio kritike na račun Vašingtona, rekavši da su „bez sumnje, ekonomske i socijalne veze sa SAD sada jače“, i opisao SAD kao „zemlju saveznika i prijatelja“.

Lorens je sa svoje strane rekao da odnosi SAD i Hondurasa „ne mogu biti bolji“. On je prethodno najavio da je za ovu nedelju planiran susret Zelaje sa predsednikom SAD Džordžom Bušom u Njujorku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari