Rekordne suše i godine lošeg planiranja učinile su da nestašice struje i vode, praćene izlivima gneva dela stanovništva, postanu deo života u većem delu naftom bogate Venecuele.

Grupa demonstranata nedavno je ispred zgrade državne elektrodistribucije izložila blendere, televizore i stereo uređaje oštećene strujnim udarima, dok su drugi na ulicama spalili račune za električnu energiju, u znak protesta zbog stalnih nestašica.

Predsednik Ugo Čaves koristi svoje gotovo svakodnevne nastupe na televiziji da kaže građanima da treba da ugase erkondišne i napuste bazene. Takođe, počeo je da uči sunarodnike vrlini trominutnog tuširanja hladnom vodom. Levičarski vođa nedavno je krenuo u novu ofanzivu objavom plana štednje struje i imenovanjem novog ministra u vladi koji će nadgledati sektor električne energije.

Štaviše, u pripremi je zakon koji će dozvoliti vlastima da kažnjavaju potrošače koji troše previše električne energije. Vlada tvrdi da je uložila 16,5 milijardi dolara za modernizaciju električne mreže od 2002. godine, ali su samo dva od tridesetak projekata završeni. U Karakasu, glavnom gradu petog najvećeg izvoznika nafte na svetu štednja vode počinje naredne sedmice.

Čaves je naglasio da će dati primer tako što će isključiti rashladni uređaj i pogasiti mnoge sijalice u predsedničkoj palati. „Rasipanje struje je „zločin“, smatra predsednik. U tom kontekstu, Čaves je kritikovao trgovinske centre jer ne štede struju i poručio im da više neće moći da se oslanjaju na jeftino snabdevanje. Prema njegovom mišljenju deo krivice za nestašice snose i bogati Venecuelanci koji poseduju bazene za kupanje, opsesivno peru automobile i imaju televizor u svakoj sobi. „Bogataši su najveći rasipnici“, izjavio je Čaves.

Ukupna potrošnja struje uvećana je za gotovo 25 odsto od 2004. godine, razdoblja tokom kojeg je Venecuela uživala u blagodetima skupe nafte i zamrznutih cena električne energije. Milioni siromašnih građana Venecuele posegnuli su za besplatnom strujom tako priključenjem na distributivnu mrežu. Opozicija optužuje šefa države da je zapostavio energetski sektor. Predsednik priznaje da su kašnjenja u održavanju i promašaji u planiranju deo problema, ali insistira da su povećana potražnja i nedavne suše „jači“ razlozi. „Kriv je El Ninjo“, tvrdi Čaves, ukazujući na periodični klimatski fenomen kad zagrevanje tropskih voda Tihog okeana izaziva neuobičajene vremenske prilike. El Ninjo je optužen za izostanak kiša što je dovelo do nestašica vode i ispražnjenih rezervoara hidroelektrana koje Venecueli daju tri četvrtine struje.

Strah od mraka

Kišna sezona u Venecueli završava se u oktobru, a veće padavine ne očekuju se do maja ili juna, tako da većina stručnjaka predviđa još „gušći mrak“. Vlada u međuvremenu deli sijalice koje štede struju i postavlja generatore na dizel po najugroženijim delovima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari