Predsednik Venecuele Ugo Čaves opovrgao je navode da je u toj državi organizovana obuka za pripadnike ETA, kao i da španski ekstremisti dobijaju oružje od vlade u Karakasu, ističući da takve tvrdnje predstavljaju farsu osmišljenu u cilju podrivanja ugleda njegove administracije. Čavesova izjava predstavlja reakciju na saopštenje španskog sudije u kojem se navodi da su dva člana baskijske separatističke organizacije koja su nedavno uhapšena pre dve godine boravila u Venecueli.

– Ta farsa predstavlja deo stalne međunarodne zavere protiv nas – kazao je lider Venecuele. Čaves je takođe ocenio da svedočenje „dvojice kriminalaca“ ne može da posluži kao verodostojan dokaz i da su uhapšeni „apsurdnim iskazima“ pokušali da umanje svoju krivicu.

S druge strane, španski sudija Ismael Moreno kazao je da postoje nagoveštaji da je nekadašnji pripadnik ETA Arturo Kubilas Fontano, koji je dobio venecuelansko državljanstvo, bio jedan od instruktora u programu obuke baskijskih ekstremista. Istovremeno, saopštio je da su u pritvoru zadržana dvojica članova te organizacije, Huan Karlos Besanse i Havijer Atristain, koji su osumnjičeni da su pohađali kurs u Venecueli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari