Moramo da radimo veoma naporno, da budemo čvrsto ujedinjeni i svesni rizika koji postoje kada se protivnici bore prljavo, a iza njih su moćnici, jenkijevska imperija i CIA – poručio je u subotu svojim pristalicama u Karakasu predsednik Venecuele Ugo Čaves. Govoreći o izborima u oktobru na kojima će pokušati da osvoji još jedan mandat, Čaves je rekao da iza kampanje venecuelanske desnice stoje transnacionalne kompanije.


– Moramo da budemo obazrivi, jer ovo nije bilo kakva bitka. Ne, u pitanju je opstanak bolivarske revolucije… Živela Venecuela – rekao je Čaves pred hiljadama pristalica ispred predsedničke palate.

Čaves se posle tri nedelje vratio sa Kube, gde je operisan zbog raka. O svojoj bolesti je govorio malo. Rekao je da je operacija bila uspešna i da bi uskoro trebalo da poče da prima radioterapiju, kako bi izbegao dalje rizike.

– Ni rak ne može pobediti Čavesa – rekao je tokom govora dugog oko sat vremena. Čaves je mahao svojim pristalicama, slao im poljupce i zajedno sa njima i orkestrom otpevao jednu venecuelansku narodnu pesmu. Narod je na živopisnom mitingu poručio svom predsedniku da se čuva. Mnogi su za novinare stranih agencija rekli da se mole za zdravlje svog predsednika.

Čaves je oštro napao guvernera venecuelanske države Monagas Hozea Gregorija Brisena, koji je u sredu izbačen iz vladajuće partije pošto je kritikovao predsednika Narodne skupštine. Predsednik je guvernera, čiji ga postupak nije iznenadio, nazvao kontrarevolucionarom i izdajnikom.

Čaves, koji je na vlasti od 1999., je uveren da će na izborima dobiti još jedan šestogodišnji mandat. Opozicija, koju naziva buržoaskom, nedržavnom i iracionalnom, prema njegovim rečima, doživeće poraz za dugo pamćenje.

Kandidat desnice za predsednika Enrike Kapriles tvrdio je da je Čaves krio svoju bolest od javnosti, ali ipak mu je poželeo dobrodošlicu u domovinu i dobro zdravlje. Kapriles je za Čavesa „kandidat Jenkija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari