Venecuelanski predsednik Ugo Čaves pozvao je juče SAD da ako hoće proteraju ambasadora Venecuele iz Vašingtona i prekinu diplomatske odnose dve zemlje zbog odbijanja zvaničnog Karakasa da prihvati američkog ambasadora koga je odredio Stejt department.


Venecuela je najpre prihvatila imenovanje američkog diplomate Larija Palmera za ambasadora, ali Čaves sada kaže da neće prihvatiti Palmera zbog njegovih izjava da je moral u venecuelanskoj vojsci nizak i da je zabrinut zbog mogućnosti da Venecuela pruža utočište kolumbijskim pobunjenicima.

Stejt department je saopštio da stoji iza Palmera čije imenovanje još treba da potvrdi Senat. Portparol Stejt departmenta je prošle nedelje rekao da će odluka Venecuele da uskrati gostoprimstvo Palmeru imati posledice na odnose dve zemlje. „Ako njihova vlada hoće da protera našeg ambasadora, neka to učini. Ako hoće da prekinu diplomatske odnose, neka to urade. Mogu da rade šta hoće, ali taj čovek neće doći,“ rekao je Čaves.

On je optužio Palmera da ne poštuje venecuelansku vladu jer izražava zabrinutost u vezi s nekoliko osetljivih pitanja, uključujući optužbe američkog ministarstva trezora da tri čoveka iz Čavesovog užeg kruga pomažu kolumbijskim pobunjenicima oružjem ili podrškom trgovini drogom.

Odnosi SAD i Venecuele čija se ekonomija u velikoj meri oslanja na prodaju nafte SAD zategnuti su i zbog pritiska Čavesa na skupštinu da mu odobri specijalna ovlašćenja i omogući mu da proglašava zakone dekretom. Opozicija je osudila takva nastojanja, a sličnu zabrinutost izrazio je i Stejt dipartment.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari