Predsednik Venecuele Ugo Čaves juče je savetovao vojsci da bude spremna za mogući napad na Kolumbiju, upozoravajući Bogotu povodom planova da poveća američko vojno prisustvo u svojim bazama na tlu Kolumbije, koje se posmatraju kao pretnja Venecueli. Čaves već nekolko dana učestalo upozorava da bi baze Vašingtona u Kolumbiji mogle da destabilizuju region.

„Pretnje uperene portiv nas sve su veće. Pozivam narod i oružane snage da se spreme na borbu“, izjavio je Čaves. Bivši paravojni komandir izjavio je da su kolumbijski vojnici nedavno prošli granicu dugu 2.300 kilometara koja odvaja dve zemlje što je bio znak da Kolumbija provocira vojsku Venecuele. „Oni su prošli reku Orinoko u brodovima i ušli na teritoriju naše zemlje. Kada su stigli naši vojnici, oni su pobegli“, dodao je Čaves.

Kolumbijsko ministartsvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem se negiraju navodi da su vojnici ušli na teritoriju Venecuele. Prema sporazumu SAD i Kolumbije, Pentagon će imati pristup u sedam kolumbijskih baza iz kojih će američki avioni odlaziti u akciju prikupljanja podataka o proizvodnji i švercu droge. SAD su ranije takve operacije obavljale iz Ekvadora, ali je tamošnja vlada nedavno odlučila da prekine taj aranžman. Predsednik Venecuele bio je kategoričan da odnosi sa vladom Uribea „ostaju zamrznuti“ uprkos naredbi o povratku ambasadora Venecuele u Kolumbiju više od nedelju dana nakon njegovog opoziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari