Predsednik Venecuele Ugo Čaves zapretio je da bi mogao da nacionalizuje privatne banke u toj zemlji zbog njihovog odbijanja da pozajmljuju siromašnima i zbog nedovoljne pomoći u razvoju Venecuele.

Čaves je u svom nedeljnom nastupu na televiziji ukazao da cilj banaka nije da učine bogatim malu grupu ljudi, već da pomognu u razvoju zemlje, između ostalog i putem odobravanja stambenih kredita.

Predsednik Venecuele je, obraćajući se „svim privatnim bankama u zemlji“, retorički upitao: „Želite da nacionalizujem banke? Nema problema, jer banke ne žele da odobravaju kredite siromašnima, i ne žele da se povinuju glavnom cilju svog postojanja“, rekao je. Čaves je u TV emisiji „Halo, predsedniče“ upozorio privatne bankare da će „preuzeti banke, bez obzira na njihovu veličinu“. Čaves je u protekle dve godine nacionalizovao velike delove ekonomije, uključujući najveće domaće telekomunikacione i elektrokompanije i 30 milijardi dolara vredne projekte za proizvodnju nafte iz škriljaca. Venecuela je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), a njena privreda je, uprkos oporavku cena nafte, u trećem kvartalu oslabila 4,5 odsto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari