Predsednik Venecuele Ugo Čaves proterao je juče američkog izaslanika u Karakasu, usred sve žustrije diplomatske svađe na regionalnom nivou.

Čaves je rekao američkom ambasadoru Patriku Dadiju da ima 72 sata da napusti zemlju i dodao da je takvu odluku doneo u znak solidarnosti s Bolivijom. Ova inicijativa Karakasa usledila je nakon što je Vašington prognao bolivijskog ambasadora Gustava Gusmana, što je bila reakcija na odluku Bolivije da protera američkog ambasadora Filipa Goldberga. Prema rečima zvaničnika, nedugo posle Čavesove izjave, oglasio se Vašington koji je saopštio da planira da progna venecuelanskog ambasadora u znak osvete zbog odluke iz Karakasa.

Bolivija optužuje izaslanika SAD da potpiruje sve nasilnije proteste protiv predsednika Iva Moralesa. Najmanje osmoro ljudi je ubijeno i 20 ranjeno tokom sukoba vladinih pristalica i opozicije u četvrtak u La Pasu. U Boliviji je proteklih nedelja bio održan veliki broj protesta protiv ekonomske i socijalne politike Moralesa.

Čaves je upotrebio grube reči da bi izrazio osećanja prema Vašingtonu nakon što je izdao naređenje za progon američkog izaslanika Patrika Dadija: „Ambasador Jenkija u Karakasu ima 72 sata da napusti Venecuelu, u znak naše solidarnosti sa Bolivijom, bolivijskim narodom i vladom“, rekao je Čaves i dodao: „Idi do đavola 100 puta“. Lider Venecuele takođe je izjavio da će povući izaslanika svoje zemlje iz Vašingtona.

Američki stejt dipartment je objavio da je bolivijski ambasador u Vašingtonu persona non grata. Morales je Goldberga optužio da „kuje zaveru protiv demokratije“ i ohrabruje razjedinjenje Bolivije, ali je portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak rekao da je ova odluka „ozbiljna greška“, a da su optužbe „neosnovane“.

EU apeluje na smirivanje tenzija



Brisel – Evropska unija uputila je apel bolivijskim vlastima da hitno preduzmu korake u cilju smirivanja političkih tenzija usred nasilnih protesta koji haraju ovom zemljom. Blok od 27 zemalja osudio je nasilje u nekoliko provincija na istoku Bolivije. U jučerašnjem saopštenju, EU zahteva od „svih partija da preduzmu korake kako bi hitno započeli pregovore“ da bi sprečili pogoršanje situacije. Unija je, takođe, ponudila da bude posrednik u pregovorima između suprotstavljenih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari