Venecuela je proterala direktora za Ameriku Hjuman rajts voča Hozea Miguela Vivanka uz obrazloženje da je počinio ozbiljne prekršaje predstavljajući izveštaj u kojem se kritikuje stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Vivanko je proteran  „zato što je počinio ozbiljne prekršaje“, rekao je državnoj televiziji ministar spoljnih poslova Venecuele Nikolas Maduro.

Vivanko je izveštaj Hjuman rajts voča, u kojem se navodi da se stanje ljudskih prava u Venecueli pogoršalo pod predsednikom Ugom Čavesom, predstavio u četvrtak. „Nećemo dozvoliti nijednom strancu da nam ovde vređa dostojanstvo“ venecuelanskih ustanova, rekao je Maduro, dodajući da je Vivanko, koji je iz Čilea, ušao u Venecuelu s turističkom vizom i da mora da napusti zemlju prvim avionom.

Vivanko je „prekršio ustav“ i zakone Venecule, te mu je naređeno da napusti zemlju zajedno sa zamenikom direktora Hjuman rajts voča Danijelom Vilkinsonom, rekao je šef venecuelanske diplomatije i optužio ih da špijuniraju za američku vladu. Hjuman rajts voč ima sedište u Njujorku u SAD. Iako je Čaves i ranije pretio da će proterati strane državljane koji vređaju vladu njegove zemlje, ovo je prvi put da je te reči sproveo u delo.

Vlada u Karakasu osudila je izveštaj Hjuman rajts voča u kojem se kritikuju venecuelanske vlasti za netoleranciju i navodi da je „diskriminacija na političkim osnovama obeležje Čavesove vladavine“. U izveštaju se dodaje da je vlada tolerisala i ohrabrivala diskriminaciju političkih protivnika, kao i da je sam Čaves ponekad „otvoreno zagovarao akte diskriminacije“ Predstavljajući izveštaj, Vivanko je na konfereciji za novinare izjavio da je Čavesova vlada „oslabila demokratske institucije i garancije ljudskih prava“, nastojeći da marginalizuje opoziciju i konsoliduje vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari