Dok je za neke nuklearni problem Irana razlog za glavobolje, drugima je odličan povod za zbijanje šala. Tako je venecuelanski predsednik Ugo Čaves tokom sastanka kabineta koji je emitovan na TV pitao svog ministra rudarstva: „Šta će Iranu uranijum, za atomsku bombu“? Ovakve neukusne šale o oružju za masovno uništenje bile su prilična razbibriga za brojne američke republikanske zvaničnike.

 Tako je Džordž Buš na ručku sa novinarima 2004, pokazujući seriju svojih fotografija iz Ovalne kancelarije, gostima rekao: „Ne, (oružje) nije ovde“. Bivši američki predsednik Ronald Regan, tokom redovne provere zvuka pred radio obraćanje, zbijao šale kako je potpisao zakon koji će „kazniti Rusiju i da će bombardovanje početi za nekoliko trenutaka“. Republikanac Džon Mekejn na jednom okupljanju 2007. u ritmu pesme rok benda Bič bojsa rekao: „Bomba, bomba Iran“.

Čaves je ponovio da sve zemlje treba da stave tačku na svoje nuklearne programe, insistirajući pri tom da Iran i Venecuela imaju „suvereno pravo“ da se bave nuklearnim ambicijama u mirnodopske svrhe. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari