Predsednik SAD Barak Obama će biti na udaru kritika zbog američke politike prema Lainskoj Americi kada bude otputovao u ovaj region na međunarodnu konferenciju koja počinje sutra u Trinidadu i Tobagu. Nakon toplog prijema u Evropi tokom njegovog nedavnog putovanja Starim kontinentom, njega sada očekuju verbalni napadi iz niza zemalja zbog pristupa SAD Kubi i Meksiku.

Lideri Brazila, Argentine i Venecuele zahtevaće od njega da ispuni predizborna obećanja i bude „agent promene“ kada je rečo dva najspornija pitanja u regionu, a to su američki embargo Kubi i krvava borba meksičke vlade protiv narkokartela. Obama će u Meksiko Siti doputovati danas i suočiti se sa zahtevima da SAD ponovo uvedu zabranu prodaje automatskog oružja i zaustave dotok novca kojim se finansiraju milicije koje iskorišćavaju narkobosovi.

Nakon posete Meksiku, Obama će otputovati na samit Amerika gde će se suočiti s kritikama zbog spoljne politike SAD prema Kubi. Administracija SAD je saopštila da je spremna da napravi samo male korake kako bi ublažila 50-godišnju netrpeljivost prema komunističkom režimu na ostrvu. Očekuje se da najveći Obamin protivnik u regionu, lider Venecule Ugo Čaves, bude među najglasnijim kritičarima SAD. Ali čak i umereniji lideri iz tri najmoćnije zemlje u regionu, iz Brazila, Meksika i Argentine, spremni su da kritikuju Obamu. Oni bi hteli da 47-godišnji trgovinski embargo bude potpuno ukinut zajedno sa strogim ograničenjima kategorija Amerikanaca koji mogu da posete Kubu.

„Cela Latinska Amerika i Karibi očekuju promenu u politici prema Kubi. Oni cene ono što je Obama obećao, ali žele više od toga“, rekao je Hose Migel Insulca, generalni sekretar Organizacije američkih država sa sedištem u Vašingtonu. Piter Hakim, predsednik Interameričkog dijaloga u Vašingtonu, rekao je: „Latinska Amerika ovo shvata kao pravi test američkih planova za promene, koje je Obama obećao. Način na koji se Vašington odnosi prema Kubi imaće veliki uticaj ne samo na hemisferu, većširom sveta.“

Kuba, jedina zemlja u regionu koja ne učestvuje na samitu, ima veliku simboličku važnost za lidere regiona, koji u Kubi i njenom dugogodišnjem lideru Fidelu Kastru traže motivaciju i podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari