Predsednik Venecuele Ugo Čaves tsigao je juče u prvu posetu Španiji, od prošlogodišnjeg samita u Čileu kada je obično rezervisani španski monarh rekao Čavesu da ućuti. Lider Venecuele doručkovao je s španskim kraljem Huan Karlosom u letnjoj rezidenciji na mediteranskom ostrvu Majorki, odakle je otputovao za Madrid gde je poslepodne razgovarao s premijerom Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves tsigao je juče u prvu posetu Španiji, od prošlogodišnjeg samita u Čileu kada je obično rezervisani španski monarh rekao Čavesu da ućuti. Lider Venecuele doručkovao je s španskim kraljem Huan Karlosom u letnjoj rezidenciji na mediteranskom ostrvu Majorki, odakle je otputovao za Madrid gde je poslepodne razgovarao s premijerom Hoseom Luisom Rodrigesom Sapaterom. Zvanično je najavljeno da putovanje u Španiju ima za cilj razgovore o pospešivanju bilateralnih veza, ali dnevni red uključivao je i neugodan prošlogodišnji diplomatski prasak na visokom nivou. U prošlonedeljnom televisijskom obraćanju Čaves je reako da je spremanda ostavi prošlost za sobom, ali se i našalio kada je rekao da i kralj mora da zna da nije u njegovoj prirodi da sedi mirno. „Biće mi veoma drago da zagrlim kralja, ali Huan Karlos mora da zna da ja ne mogu da ućutim“, izjavio je Čaves uoči posete Španiji.
Naime, na samitu u čileanskoj prestonici Santjagu u novembru prošle godine, Čaves je sedeo odmah do kralja i Sapatera. Na opasku predsednika Venecuele da je bivši španski premijer Hose Maria Asnar fašista i prvog upozorenja Huana Karlosa i Sapatera da stiša retoriku, kralj je uzviknuo Čavesu: „Zašto vi ne bi ućutali?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari