Predsednik Venecuele Ugo Čaves potvrdio je juče da će Rusija moći da koristi jednu vazduhoplovnu bazu u Venecueli. „Rekao sam ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu da svaki put kada ruskoj avijaciji bude potrebno da se zadrži u Venecueli kako bi realizovala svoje strateške planove, Venecuela će biti spremna kao što je to bio i nedavno slučaj“, rekao je Čaves. Predsednik je time potvrdio izjavu jednog visokog ruskog zvaničnika koji je naveo da je rečo tome da je ruskim avionima dozvoljeno da slete u vojnu bazu na ostrvu La Orćila.

Predsednik Venecuele je u redovnom nedeljnom televizijskom obraćanju naciji precizirao da to ne znači da će ruska avijacija tu uspostaviti svoju stalnu bazu. „Ako mislite da sam Orćilu poklonio Rusima, jasno vam je da to nije tako“, rekao je Čaves. Ta ponuda će, ipak, doprineti jačanju odnosa sa Moskvom koji su utvrđeni tokom vazduhoplovnih i pomorskih manevara ruskih snaga prošlog novembra, kada su ruski avioni i brodovi koristili venecuelanske baze. Na isti način Rusija računa i na Kubu, navela je ruska agencija Interfaks prenoseći izjavu šefa generalštaba ruskih vazduhoplovnih strateških jedinica Anatolija Žihareva.

Njegova izjava predstavlja poslednji nagoveštaj da Moskva planira da projektuje svoju vojnu moćširom sveta uprkos ograničenom budžetu za operacije odbrane i tome što poseduje opremu koju mnogi stručnjaci smatraju na više načina zastarelom. „To je moguće na Kubi“, rekao je Žiharev i dodao da Rusija razmišlja da samo povremeno koristi objekte, a ne da otvori stalne baze u regionu.

 

Pentagon nije zabrinut

Vašington – Američko ministarstvo odbrane ironično je komentarisalo vest da su ruski vojni avioni dobili dozvolu da koriste venecuelansku vazduhoplovnu bazu. „Stići čak dotle predstavlja dug put za te stare avione“, našalio se portparol Pentagona Džef Morel u izjavi za Frans pres. Napori Rusije da ojača vojne veze sa Venecuelom i Kubom ne izazivaju realnu zabrinutost, rekao je drugi predstavnik Pentagona koji nije želeo da otkrije identitet. Šef američkog generalštaba Majk Malen „nije zabrinut što druge zemlje žele da izgrade bilateralne odnose sa svojim partnerima i prijateljima“, rekao je neimenovani zvaničnik. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari