Za manje od tri nedelje predsednik Venecuele Ugo Čaves preobratio se od političara koji preti ratom Kolumbiji u mirovnjaka, ponudivši ruku pomirenja susedu u deceniji dugom konfliktu sa kolumbijskim levičarskim pobunjenicima. Neverovatan politički zaokret označio je i nov početak u odnosima Čavesa i novopostavljenog lidera Kolumbije Huana Manuela Santosa.

Analitička javnost postavlja pitanje koliko je iskren novi pristup te koliko će potrajati ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi. Kolumbija nije preko noći prestala da sumnja i brine da Venecuele pruža utočište levičarskim gerilcima. Za sada nije jasno da li Čaves namerava da pruži Bogoti bezbednosnu saradnju za kojom duže vreme teži. „Čaves je igrao pogrešno. Umesto da odgovori na pitanje da li postoje gerile u Venecueli on je optuživao Kolumbiju da se meša i kida veze dveju zemalja“, smatra Marvin Rodrigez, profesor za međunarodne odnose na Centralnom univerzitetu Venecuele u Karakasu. „Sada je Čaves izolovan“.

Uprkos ovim razlikama, predsednici su pristali da obnove trgovinske veze, a Santosovu spremnost za dijalog sa kolumbijskim pobunjenicima Čaves je vrlo dobro prihvatio. „Santos zna da prekid odnosa sa Venecuelom nije u interesu Kolumbije. Godine sukoba sa susedom nisu donele ništa. Santos nije naivan. Bio je ministar odbrane tokom najgoreg perioda, on je veoma pragmatičan“, smatra Laura Džil, kolumnista iz Bogote.

Čaves je i pre susreta izražavao optimizam da će sa Santosom početi da gradi ono što je porušeno, imajući u vidu pomirljiviji ton novog kolumbijskog lidera u odnosu na svog konzervativnijeg prethodnika Alvara Uribea, koji se nikako nije slagao sa Čavesom. Poznato je da su njih dvojica bili najljući neprijatelji u regionu. Godinama je Čaves često koristio diplomatski raskol sa SAD, saveznikom kolumbijske vlade, da okupi pristalice i proziva Uribeovu vladu „pionom Vašingtona“. Santos je bio ministar odbrane u vladi Uribea, te je samim time zaslužan za vojne uspehe protiv najveće pobunjeničke grupe Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc), činjenica koje je dovela do toga da Čaves nazove Santosa „ratnim trgovcem“ tokom kolumbijske predsedničke kampanje.

Čaves je očigledno promenio mišljenje jer je i Santos nagoveštavao da je zainteresovan za poboljšanje veza, naročito u oblasti trgovine od čega najviše imaju koristi kolumbijski proizvođači hrane. Protekle godine obim trgovine je značajno opao delom jer je Čaves zamrznuo odnose u znak protesta zbog odluke Bogote da produži američkoj vojsci pristup vojnim bazama u Kolumbiji. Analitičari se slažu da je Čaves spreman da ublaži svoju retoriku prema Kolumbiji sve dok Santos izbegava da javno upire prste na suseda zbog pobunjenika.

Nestabilni odnosi

jul 2010: Veze su prekinute nakon optužbi Kolumbije da 1.500 gerilaca Farc koriste Venecuelu kao poziciju za izvođenje napada u Kolumbiji. Venecuela je povukla svog ambasadora iz Bogote;

februar 2010: Lider Venecuele Ugo Čaves optužio kolumbijskog kolegu Alvara Uribea da planira atentat na njega nakon žestokog okršaja na samitu;

novembar 2009: Predsednik Čaves apelovao na oružane snage zemlje da budu u stanju pripravnosti za eventualni rat sa Kolumbijom, pošto je Bogota potpisala sporazum o bližoj vojnoj saradnji sa Vašingtonom;

avgust 2009: Čaves optužio Kolumbiju za vojne upade u Venecuelu, što je Kolumbija negirala;

jul 2009: Venecuela pozvala na konsultacije svog predstavnika u Kolumbiju i zamrzla odnose sa Kolumbijom nakon optužbi da naoružava gerilce;

mart 2008: Bilateralne tenzije na visokom nivou nakon kolumbijskog napada na gerilski kamp u Ekvadoru, što je premestilo vojnike od Kita ka Karakasu. Predsednik Čaves prekinuo diplomatske odnose sa Bogotom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari