Politički protivnici predsednika Venecuele Uga Čavesa prevazišli su očekivanja budući da su na nedeljnim parlamentarnim izborima osvojili više od trećine poslaničkih mesta, zahvaljujući čemu bi mogli da ograniče moć aktuelnog venecuelanskog lidera i pospeše mogućnost da spreče njegov reizbor 2012.

Opoziciona koalicija Demokratska unija tvrdi da je osvojila većinu glasova u izbornoj trci iako je reč samo o trećini poslaničkih mesta. Ukoliko se to potvrdi, ona će Čavesu zadati ozbiljan udarac. Međutim, budući da konačni rezultati tek treba da se objave, Čavesu malo fali da osvoji tri petine poslaničkih mesta koliko mu je potrebno, što bi mu omogućilo da zadrži pravo na donošenje specijalnih odluka, te da zaobilazi parlament.

Čaves, koji je socijalistički lider Venecuele od 1998, vodeći je kritičar Vašingtona u Latinskoj Americi. On sam se našao na udaru kritika zbog zatvaranja kritičkih medija i programa nacionalizacije, naročito u domenu naftne industrije. Uprkos činjenici da uživa podršku među narodom i da je povećao životne standarde velikog broja siromašnih ljudi u Venecueli, zemlja je opterećena ekonomskim teškoćama i nemaštinom.

Izvor blizak izbornom savetu potvrdio je tvrdnje opozicije da je osvojila 52 odsto glasova. „To nam daje dosta političke moći“, rekao je Armando Briket, portparol Demokratske unije. Što se opozicije tiče, izbori su im prvi put omogućili prvo značajno prisustvo u parlamentu u proteklih nekoliko godina. Oni su bojkotovali prošle izbore 2005, ali su ove godine uspeli da se ujedine, nadajući se da će to ponoviti 2012. „Biće to definitivno neprijateljski parlament“, rekao je Gilermo Migelena, generalni sekretar opozicione Demokratske unije u Karakasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari