Zvanična državna sahrana preminulog lidera Venecuele Uga Čaveza počela je juče ujutru u Karakasu, nakon čega će njegovo telo biti izloženo još sedam dana na odoru.

Kako je saopštio potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, Čavezovo telo biće balsamovano i izloženo u staklenom kovčegu u Muzeju Revolucije koji se nalazi blizu presedničke palate, „kako bi njegov narod uvek mogao da ga ima”.

Prema najavama svetskih medija, sahrani je trebalo da prisustvuje više od 30 šefova država i vlada iz celog sveta, a Srbiju je predstavljao Oliver Antić, u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Tomislava Nikolića i glavnog pravnog savetnika šefa diplomatije.

Iako nije prisustvovala zvaničnoj sahrani, bliska Čavezova prijateljica, predsednica Argentine Kristina Fernandes, među prvima je stigla u glavni grad Venecuele nakon njegove smrti. Raul Kastro, trenutni predsednik Kube, rekao je da Čavez nije otišao poražen, dodajući da je pobednički upisao u istoriju.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad, prenosi Bi-Bi-Si, pohvalio je Čaveza kao „mučenika” i „mudrog revolucionarnog lidera”, dok je predsednik Čilea Sebastijan Pijer rekao novinarima na aerodromu u Karakasu da su misli čileanskog naroda u ovom teškom trenutku sa Venecuelom.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, balsamovanje Čaveza usledilo je nakon njegovih poslednje reči:”Ja ne želim da umrem. Molim vas da ne dozvolite da umrem”, jer, prema Vladi Venecuele, želeo je da nastavi da služi svojim voljenim građanima.

Više od dva miliona građana Venecuele odalo poslednju poštu svom lideru u Vojnoj akademiji u Karakasu, koji je prekriven cvećem i zastavom u drvenom kovčegu sa staklenim poklopcem i crvenom beretkom na glavi. Britanski Telegraf prenosi Madurovu izjavu koji objašnjava da će Čavezovo telo biti balsamovano kao Lenjinovo, Ma Cedungovo i Ho Ši Minovo.

Maduro je trebalo sinoć, nakon Čavezove sahrane, trebalo da položi zakletvu kako bi zvanično preuzeo funkciju šefa države do izbora novog predsednika te zemlje. Izbori, prema Ustavu Venecuele, moraju da se održe u narednih mesec dana, kako je najavljeno, Maduro će ih raspisati “blagovremeno”.

Taj Madurov potez nije naišao na odobravanje opozicije koja smatra da privremeni šef države treba da bude predsednik parlamenta Diosdado Kabeljo, jer tako nalaže Ustav zemlje.

Na poslednjim predsedničkim izborima, održanim u oktobru prošle godine, Čavez je ponovo izabran za predsednika Venecuele, mada je njegov rival Enrike Kapriljes učinio ono što nije uspelo ni jednom od prethodnika – trku za predsednika Venecuele učinio je zanimljivom. Čavez je na čelu države bio od 1999, preživeo je pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji.

Čavez je preminuo u sredu veče u Karakasu, u 58. godini, posle gotovo dvogodišnje borbe sa rakom, čime je završena njegova četrnaestogodišnja socijalistička vladavina u ovoj zemlji. Ostaće upamćen po konfiskaciji imovine velikih stranih naftnih kompanija, ali, pre svega, kao veliki protivnik zapada i okoreli socijalista.

S druge strane, Njujork tajms piše da je Čavez bio jedan od najglasnijih u Latinskoj Americi, gurajući vizuju regionalnog jedinstva, prkoseći Vašingtonu, „zaslađen jeftinim isporukama susedima u neprilici”. Međutim, dodaje se u tekstu pod nazivom „Uoči njegove sahrane, rasprava o Čavezovom nasleđu”, nasleđe bolivijske revolucije Uga Čaveza ostaje ograničeno, i to više nego što bi on to voleo.

Dačićse upisao u knjigu žalosti

Beograd /// Premijer Srbije Ivica Dačićupisao se juče u knjigu žalosti u ambasadi Venecuele u Beogradu povodom smrti predsednika Uga Čaveza. „Duboko i iskreno saučešće povodom smrti velikog prijatelja Srbije i vođe venecuelanskog naroda i države, socijalističkog lidera Uga Čaveza“, napisao je Dačić, navodeći da uspomena na predsednika Venecuele obavezuje da se dalje razvijaju dobri odnosi i prijateljstvo dve zemlje. Dačićje tokom razgovora s predstavnicima ambasade rekao da ogroman broj građana Srbije deli bol naroda Venecuele. Građani se u knjigu žalosti mogu upisati u utorak i sredu, 12. i 13. marta, od 12 do 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari