CEAS: Opasno i netačno delovanje Antića i VSS 1Foto: ceas

Centar za evroatlantske studije (CEAS) izrazio je veliku zabrinutost zbog sistemskih i tendenciozno netačnih izjava predsednika Vojnog sindikata Srbije (VSS) Novice Antića kojima on krši Ustav, zakone Srbije i načelo demokratske kontrole oružanih snaga, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, demokratska javnost Srbije ne reaguje na pučističke namera koje Antić otvoreno iznosi i pravda ih svojim arbitrarnim procenama o izdaji” zbog Kosova. Antić, ističu, bez zazora otvoreno kaže: “Nije Srbija ničija dedovina. Mi smo se zakleli ovoj zemlji, njenoj zastavi i Ustavu. A ne političarima“.

CEAS navodi da Antić i VSS u svojim izjavama i saopštenjima sve češće otvoreno pokazuju da ne poštuju osnovne principe demokratskog nadzora oružanih snaga koje su propisane Ustavom i zakonima Srbije, i to u političko-bezbednosno izuzetno složenom  periodu oko pregovora Beograda i Prištine, kada državno rukovodstvo i njeni građani moraju da demonstriraju visok stepen razumevanja svih implikacija pojedinih poteza i odluka.

Kako se u saopštenju ističe, u trenutku kad spoljni faktori, državni i  nedržavni, imaju nameru da provokacijama ili operacijama izazovu incidente sa bezbednosnim implikacijama koji mogu ugroziti namere Beograda da dođe do mirnog multidimenzionog sporazuma sa Prištinom koji će pomiriti teško istorijsko nasleđe i legitimne moguće ostvarive interese Srbije u 2019. godini sa složenim geoplitičkim okolnostima u kojima demokratski kontrolisan sistem bezbednosti igra važnu ulogu, u samoj Srbiji VSS de facto preti građanima i državi oružanom pobunom.

Imajuću u vidu ove okolnosti, kako CEAS navodi, pozivaju demokratsku javnost Srbije, ali i nadležne institucije, da što pre obrate dužnu pažnju na “božićni” intervju Antića dat portalu Lepa Šumadija, a koji je preko agencije Beta prenet na našem portalu, za koji CEAS dodaje da je „bez ikakvog kritičkog osvrta“.

Dodaju da je Antić  redovan sagovornik dnevnika Danas i televizije N1, kao i da ih „novinari tih kuća nažalost ne suočavaju sa spomenutim delovanjem koje je protivustavno i protivzakonito“, te da se Antiću daje prilika da se lažno predstavlja kao ugnjetavan i neosnovano progonjen građanin, oficir  i sindikalni lider.

U spomenuto intervjuu Antić tvrdi da je VSS „najprogonjenija sindikalna  organizacija u Evropi“, ističe CEAS i dodaje da Antić, ali i članovi VSS koji se ne ograđuju od ovakvog ponašanja, vrlo perfidno deluju tražeći pravo na političko delovanje, a svoje političke aspiracije, koje imaju nameru izgleda da ostvare pučističkim delovanjem, više ni ne kriju, tvrdeći ili implicirajući sasvim netačno da je ono inherentno udruženjima pripadnika u oružanim snagama u svetu i Srbiji,  pod plaštom navodnog  sindikalnog delovanja,  koje je u sistemima oružanih snaga većine demokratskih zemalja, pa i Srbiji,  itekako  s razlogom  zakonima i kodeksima limitirano.

„Smatramo  da bi u većini demokratski uređenih zemalja u kojima vlada pravo, sa visokim stepenom zaštite individualnih i kolektivnih prava, Antić verovatno već bio u zatvoru a sindikat rasformiran, zbog svog antiustavnog delovanja i to u sistemu oružanih snaga, a o Rusiji i sličnim autokratijama da i ne govorimo,“ navodi se u saopštenju CEAS-a.

Dodaju i da okolnost da Antić kao vođa “jedinog reprezentativog sindikata”, osnovano ili ne, ukazuje na  probleme,  izazove ili eventualne nepravilnosti u sistemu odbrane u vezi sa materijalnim uslovima i radnim pravima pripadnika oružanih snaga (a isto važi i za njegovog “kolegu” iz Policijskog sindikata Srbije) što je dobra praksa delokruga delovanja sindikata u oružanim snagama u zemljama OSCE na primer, ali mu ne daju nikakva prava da arbitrarno i pogrešno  tumači zakone i konvencije i poziva na uzimanje  pravde u svoje ruke i ruke pripadnika sindikata u jednom oružanom sistemu države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari