Ceca Bojković za Danas o odluci Ustavnog suda: Borba protiv iskopavanja litijuma će se nastaviti 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Glumica Svetlana Ceca Bojković povodom odluke Ustavnog suda, kojom se ukidanje projekta Jadar proglašava nezakonitim i neustavnim, za Danas navodi da nije iznenađena ishodom, ali da se borba mora nastaviti.

„Ništa drugo nisam ni očekivala od Ustavnog suda, pošto lepo stoji koji je sastav tog društva tamo. Ne znam koji su dalji koraci, ali borba će se nastaviti svakako“, poručuje Ceca Bojković.

Podsetimo, Ustavni sud je juče doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Predstavnici Ustavnog suda odbili su juče da odgovore ekološki organizacijama da li je tačna nezvanična informacja da će danas ukinuti odluku Vlade Srbije o ukidnju Uredbe.

Kada je objavljena odluka Ustavnog suda koja potvrđuje da je to ipak učinjeno, ekološke organizacije su saopštile da je ne priznaju i najavile nove proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari