Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak protiv Čedomira Jovanovića 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Čedomir Jovanović nije, po prestanku obavljanja funkcije narodnog poslanika, Agenciji za sprečavanje korupcije podneo izveštaj o imovini i prihodima čime je učinjena povreda zakona, konstatovala je Agencija. Direktor Agencije stoga je doneo rešenje o – meri javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije.

„Utvrđuje se da je Čedomir Jovanović, raniji narodni poslanik, postupio suprotno odredbi člana 68. Zakona o sprečavanju korupcije, na taj način što nije podneo izveštaj o svojoj imovini i prihodima, imovini i prihodima supružnika ili vanbračnog partnera, kao i maloletne dece ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu u roku od 30 dana od dana prestanka navedene javne funkcije, pa mu se izriče mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije“, stoji u Rešenju direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

Ovo rešenje je datirano na 30. oktobar 2023, a upravo je objavljeno u Službenom glasniku.

Kako se navodi u obrazloženju rešenja, protiv Čedomira Jovanovića, ranijeg narodnog poslanika, pokrenut je po službenoj dužnosti postupak za odlučivanje o postojanju povrede pomenutog člana Zakona o sprečavanju korupcije.

Naime, proverom službene evidencije podnetih izveštaja o imovini i prihodima utvrđeno da Jovanović nije Agenciji podneo Izveštaj u zakonom propisanom roku od 30 dana od dana prestanka javne funkcije.

Nakon toga mu je, navodi se, izrečena mera opomene „kojom je obavezan da u roku od osam dana od dana prijema navedenog rešenja podnese Agenciji Izveštaj sa stanjem na dan prestanka navedene javne funkcije“.

Zakonom je, inače, propisano da „licu kome je prestala javna funkcija može da se izrekne mera opomene ili mera javnog objavljivanja odluke o povredi ovog zakona“, prenosi N1.

Istim propisom predviđeno je da se pri izricanju mera uzima u obzir i činjenica da li je javni funkcioner postupio po prethodno izrečenoj meri opomene do isteka roka koji mu je u odluci određen.

„Imajući u vidu da imenovani nije u roku određenim navedenim rešenjem direktora Agencije podneo Izveštaj po prestanku javne funkcije narodnog poslanika, niti je to učinio do dana donošenja ovog rešenja, stekli su se uslovi za izricanje mere javnog objavljivanja odluke o povredi ovog zakona…“, navodi se, između ostalog u Rešenju koje je doneo direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari