Čedomir Stojković: U Nišu živi deset puta manje Rusa nego što je glasalo za Rusku stranku 1Foto: N1

Advokat Čedomir Stojković tvrdi da dok je za Rusku stranku, koja je prijavljena kao stranka nacionalne manjine, glasalo 1220 građana Niša, broj Rusa koji u ovom gradu žive je svega 121, odnosno deset puta manje.

– Obaveštavamo javnost da je na lokalnim izborima u Nišu izborni proces u delu koji je zakonom predviđen da štiti nacionalne manjine grubo zloupotrebljen u korist fantomske „Ruske stranke“ a u dogovoru sa Srpskom naprednom strankom, sve u cilju otimanja izborne volje od građana Niša. Ovo se dogodilo i na drugim mestima u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ruska stranka pod finansijskom, političkom i logističkom kombinovanom kontrolom Srpske napredne stranke i stranog činioca.

– Prema poslednjem popisu stanovništva u Nišu, Rusa kao nacionalne manjine u Nišu ima svega 121, odnosno deset puta manje od broja glasova koji je ta stranka osvojila na izborima u nedelju. Od tog broja 34 su muškog a 87 su ženskog pola. Ovo je broj punoletnih i maloletnih zajedno. Od 121 punoletnog i maloletnog Rusa sa srpskim državljanstvom u Nišu – gotovo da nema onih koji su glasali za ovu fantomsku „Rusku stranku“, jer nije uopšte ni izašao na izbore. Više od Rusa, u Nišu ima Bugara (689), Jugoslovena (523), Makedonaca (523), Roma (5803), i Hrvata (249), i nijedna njihova manjinska stranka nije učestvovala na izbоrima, piše u saopštenju.

Članom 75 stav Zakona o lokalnim izborima propisano je da: „Izbornom listom nacionalne manjine u smislu ovog zakona smatra se ona izborna lista za koju je izborna komisija utvrdila da je osnovni cilj njenog podnošenja predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, kao i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima“.

Stojković objašnjava da se na proglašenoj izbornoj listi „Ruske stranke“ u Nišu nalazi osam kandidata od kojih „samo jedna ima moguće rusko poreklo, Marina Solomonidina, i nalazi se na šestom mestu, nedostižnom ikada za ulazak u lokalni parlament“.

– Ostali kandidati su Tihomir Perić, Teodora Đukić, Emilija Živković, Lazar Đorđević, Predrag Stanković, Velibor Stanić, i Ljubiša Mirčević – sve pripadnici srpske nacionalne većine. Prema tome dvostruko je jasno je da lista Ruske stranke u Nišu nije ni podneta sa zakonskim obaveznim preduslovom da „predstavljaju i zastupaju interese ruske nacionalne manjine“, jer niti Rusa ima na toj listi, niti Rusa u Nišu ima dovoljno da bi ta lista uopšte bila i podneta, navodi Stojković.

Upozoravaju da bi ulazak Tihomira Perića, nosilaca ove liste, u niški lokalni parlament bilo nelegalno i nelegitimno, te zahtevaju vanredno poništenje odluke o proglašenji izborne liste Ruske stranke u Nišu u skladu sa članom 183 Zakona o opštem upravnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari