U vrijeme pojačanih padavina rijeka Ćehotina plavi put i okolno zemljište u pljevaljskim naseljima Ševari i Zidovići. Ovogodišnje snježne padavine su prijetile da će ukoliko dođe do naglog topljenja snijega izazvati velike poplave, međutim, na svu sreću snijeg se polako topi i velikih polava nema.


Ipak, ova kritična područja su od 23. marta pod vodom, a kako mještani obično kažu uzrok tih polava je Termoelektrana. Naime, zbog regulacije nivoa vode u brani u Otilovićima Termoelektrana višak vode ispusta u rijeku. Iz službe za odnose sa javnošću Elektroprivrede Crne Gore su saopštili da je netačna konstatacija da je TE Pljevlja prije nekoliko dana ispustila vodu iz akumulacije, što je izazvalo plavljenje nizvodnog područja.

– Do plavljenja ovog područja je došlo usled topljenja snijega i velikog dotoka vode u akumulaciju, tako da je došlo do prelivanja vode preko slobodnog preliva u petak 23. marta u večernjim časovima, tačnije u 18 sati i 33 minuta, a ne zbog ispuštanja vode od strane EP Crne Gore. Problem plavljenja ovog područja treba tražiti u neregulisanom koritu rijeke Ćehotine, jer se i ovog puta voda izlila iz onih dijelova korita koji nisu regulisani, kažu iz Elektroprivrede Crne Gore. U lokalnoj upravi su kazali da će se regulacija korita Ćehotine od četiri kilometra realizovati kroz projekat „Upravljanje otpadnim vodama u opštini Pljevlja“. Do sada je opština Pljevlja regulisala oko 1000 metara korita Ćehotine, a tokom ove godine je dogovoreno i budžetom predviđeno još 300 metara. U toku su radovi na finalizaciji projekta „Upravljanje otpadnim vodama u opštini Pljevlja“, kojim se predviđa izgradnja kolektora, kao i produbljivanje samog korita Ćehotine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari