Zamenik predsednika SAD Dik Čejni, koji je juče posetio Gruziju, osudio je, kako je rekao, „nelegitimni“ pokušaj Rusije da proteklog meseca izmeni gruzijske granice. On je dodao da inicijative Rusije tokom njenog nedavnog konflikta s Gruzijom pobuđuju sumnje u njenu pouzdanost kao međunarodnog partnera.

Zamenik predsednika SAD Dik Čejni, koji je juče posetio Gruziju, osudio je, kako je rekao, „nelegitimni“ pokušaj Rusije da proteklog meseca izmeni gruzijske granice. On je dodao da inicijative Rusije tokom njenog nedavnog konflikta s Gruzijom pobuđuju sumnje u njenu pouzdanost kao međunarodnog partnera. Čejni je, takođe, istakao da su SAD bile u potpunosti posvećene gruzijskim naporima da se pridruži NATO. Čejni je doputovao u Tbilisi samo dan nakon što su SAD obećale Gruziji finansijsku podršku u vrednosti od milijardu dolara za obnovu zemlje. Zamenik predsednika je ovu izjavu dao u prisustvu predsednika Mihaila Sakašvilija.
„Nakon što je vaša zemlja izvojevala pobedu u Ružičastoj revoluciji, Amerika je učestvovala u humanitarnoj pomoći za ovu smelu mladu demokratiju“, rekao je Čejni. „Mi to ponovo činimo budući da nastojite da prevaziđete posledice invazije na suverenost vaše teritorije i nelegitimnog unilateralnog pokušaja da se silom promene granice vaše države, što je slobodni svet osudio. Potezi Rusije pobudili su sumnje u namere ove zemlje, kao i u njenu pouzdanost kao međunarodnog partnera, i to ne samo u Gruziji već u celom regionu kroz međunarodni sistem“. Čejni, koji je pre dolaska u Gruziju bio u poseti Azerbejdžanu, otputovao je kasnije juče u Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari