Bivši potpredsednik SAD Dik Čejni optužio je juče predsednika Baraka Obamu da rizikuje živote Amerikanaca, samo nekoliko minuta nakon što je Obama izneo nove okvire svoje antiterorističke politike. Naime, Amerikancima su ponuđene dve suprotne vizije kako se boriti protiv pretnji militantnih islamista u rivalskom obraćanju Čejnija i Obame, na dva različita mesta u Vašingtonu u razmaku od svega nekoliko minuta. Na svoj način obojica su izneli suprotne interpretacije osmogodišnje vladavine Džordža Buša.

Predsednik je osudio pokušaj republikanaca da šire strah u Kongresu i insistirao da u borbi protiv terorizma nema mesta torturi. Još jednom je ponovio svoju nameru o zatvaranju Gvantanama. Za prethodnu vladu rekao je da je donela niz preuranjenih odluka zasnovanih na strahu pre nego na predviđanjima, i da je preuredila činjenice i dokaze u skladu sa svojim ideološkim predispozicijama. Obama je takođe rekao da će ukinuti „zloglasne tehnike ispitivanja zatvorenika“ koje je osudio kao torture, optužujući političke protivnike da žele da zaplaše Amerikance kako bi dobili političku bitku.

„Nemam nameru da oslobađam zatvorenike koji predstavljaju pretnju po američki narod. Teroristi Al Kaide i njihove pristalice u ratu sa SAD moraju biti sprečeni u nameri da nas ponovo napadnu“. Tokom govora, Obama je rekao da je bezbednost američkih građana „najveća odgovornost svakog predsednika“, dodajući da je ta odgovornost naročito velika u trenutku povećane pretnje koju predstavljaju ekstremističke ideologije. Kao primer je naveo Al Kaidu, koja i dalje, kako je rekao, „aktivno planira nove napade na Ameriku“. Obama je ocenio i da je postojanje zatvora u američkoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi „verovatno odgovorno za stvaranje većeg broja terorista nego što je smešteno u tom zatvoru“.

„Sukob titana“, ocena je mnogih američkih medija za verbalni sukob na relaciji Obama – Čejni. Sarkastičnim rečnikom, ne pominjući ime Obame, ali jasno ukazujući na predsednika, Čejni je kritikovao Obaminu „simulaciju besa zasnovanu na lažnim pričama“ i „izmišljenu indignaciju i moral“ korišćen tokom osude Bušove terorističke politike. „Ljudi konstantno unakazuju istinu iako nisu u poziciju da drže lekcije o vrednostima“, izjavio je on. Čejni smatra da je Obamina odluka da zatvori Gvantanamo gest „bolesnog uma“ koji je imao za cilj da poboljša sopstvenu popularnost u inostranstvu. „Administracija je uvidela da je lako dobiti aplauz u Evropi za zatvaranje Gvantanama. Mislim da će predsednik uspeti da svojom politikom dovede najgore teroriste u SAD što će izazvati veliku opasnost u godinama koje dolaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari