Bivši potpredsednik SAD Dik Čejni naredio je Centralnoj obaveštajnoj službi (CIA) da sprovede operaciju visokog ranga, koja je skrivana od Kongresa budući da je prevazilazila granice zakona jer je njen cilj bio uklanjanje operativaca Al Kaide u prijateljskim zemljama bez znanja njihovih vlada, saopštili su bivši obaveštajci.

 Oni su takođe naveli da je prvobitni plan, koji je okončao sadašnji direktor Agencije Leon Paneta, bio zapravo pokušaj da se sprovede nalog koji je 2001. odobrio tadašnji američki predsednik Džordž Buš, navodi se u jučerašnjem dnevniku Volstrit džornal.

Nekadašnji antiteroristički zvaničnici, koji su održali bliske veze sa obaveštajnom službom, rekli su da su u okviru tajne operacije postojali planovi CIA i vojske o sprovođenju inicijativa, sličnih operacijama izraelske obaveštajne službe Mosad, da se aktivisti Al Kaide uklone ili uhapse u stranim državama bez znanja njihovih vlada, iako su neke od njih smatrane prijateljskim, mada nepouzdanim. CIA očigledno nikada nije do kraja sprovela taj plan u delo, ali je to učinila američka vojska, pošto je izvela nekoliko atentata uključujući i onaj u Keniji, koji je ocenjen kao velika sramota, te je on doveo do ukidanja programa.

Prema rečima jednog bivšeg zvaničnika obaveštajne službe, plan je osmišljen nakon terorističkih napada 11. septembra, kada su zvaničnici forsirali različite oblike unilateralne akcije. „Jedna od najosetljivijih oblasti jeste ono što radimo u prijateljskim zemljama koje ne žele da sarađuju ili im dovoljno ne verujemo da bismo im poverili neke informacije. Ukoliko imate pripadnika Al Kaide koji luta izvesnim delovima sveta, možda bismo mogli da odlučimo da s tim moramo da se uhvatimo u koštac sami, direktno, bez prevelikog dizanja prašine“, rekao je. „Postojao je plan da se suočimo s tim. O tome se mnogo govorilo u CIA, a vojska je organizovala svoju operaciju“.

Jedan drugi bivši visoki zvaničnik odgovoran za akcije protiv Al Kaide izjavio je da na osnovu razgovora sa službenicima CIA smatra da ono u vezi sa čim Kongres gaji bojazni jeste to što postoji mogućnost da su planirane operacije takođe podrazumevale i tajni nadzor američkih građana. Kako navode dopisnici, stiče se utisak da među bivšim obaveštajcima postoji saglasnost da spor prevazilazi pitanje atentata i hapšenja operativaca Al Kaide, budući da je od napada 11. septembra bilo mnogo slučajeva ubistava i stavljanja u pritvor.

CIA je odbila da komentariše ovaj slučaj, budući da je program imao oznaku „strogo poverljivo“. Taj program je bio toliko poverljiv da čak ni članovi Kongresa nisu znali za njega, najverovatnije prema Čejnijevim zahtevima. Komentarišući ovaj slučaj, šefica Komiteta obaveštajne službe iz redova demokrata Dajen Fajnstajn iz Kalifornije, ukazala je na to da je Bušova administracija prekršila zakon skrivajući ovaj program od Kongresa. Prema američkom zakonu, Kongres treba da redovno dobija potpune informacije o aktivnostima obaveštajne službe. Demokrate u Kongresu navode da su određeni odbori Kongresa morali da budu u potpunosti obavešteni o radu CIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari