Strasti posle donošenja odluke OO DS-a u Pirotu da napusti vladajuću koaliciju, ne stišavaju se. U ovom trenutku nema nagoveštaja nekih lomova unutar stranke i odborničke grupe, koja će ubuduće delovati kao opozicija u pirotskoj Skupštini. Po svemu sudeći, u rešavanje ovog problema uključiće se i centrala stranke.

Zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov (DS) kaže za Danas da je odluka OO DS-a o izlasku iz lokalne vlasti ishitrena i da nisu sagledane svi uzroci i moguće posledice takve odluke.

– I centrala stranke treba da daju svoj stav o ovoj odluci, s obzirom da u vladajućoj koaliciji u Pirotu učestvuju sve stranke koje čine i skupštinsku većinu i Vladu Srbije. Slažem se sa Odborom DS-a da ima određenih nesuglasica, ali one se mogu rešavati dogovorom. Mislim da je u interesu građana Pirota da i DS učestvovanje u vlasti kako bismo u kontaktima sa određenim ministarstvima radili projekte koji su važni za Pirot. Neki su već u toku i mislim da će oni sada biti ugroženi. Očekujem da Opštinski odbor još jednom preispita svoju odluku – kaže Savov, koji je član DS-a od 1993. godine i ovo mu je u SO Pirot četvrti odbornički mandat.

Član Opštinskog veća, takođe is DS, Boban Nikolić kaže za Danas da je sticajem okolnosti učestvuje u odlučivanju u Opštinskom odboru od osnivanja do danas.

– U raznim periodima bile su razne odluke koje su imale manje ili veće posledice na budućnost stranke i njeno funkcionisanje. Ovo je još jedna od takvih odluka. Ona je, po mom sudu, jer sam na Opštinskom odboru ostao u manjini, bila nedovoljno promišljena i ja sam bio protiv te odluke. Dobio sam obaveštenje da treba da podnesem ostavku na ovu funkciju. Ta odluka će biti doneta do isteka roka, do kraja ove nedelje. Prvo sa odlukom stranke treba da upoznam predsednika opštine koji je mene kao mandatar predložio u Opštinsko veće. Dakle, ja nemam kovertiranu ostavku kao odbornici, već treba da ostavku podnesem i stranci i predsedniku opštine. O tome nisam još uvek doneo nikakvu odluku – kaže Nikolić.

Poslanik DS-a iz Dimitrovgrad Zoran Petrov kaže da je veoma zainteresovan kako će funkcionisati sve opštine u Pirotskom okrugu.

– Svaka politička nestabilnost nije u interesu DS-a. Opštinski odbor u Pirotu je pregovarao sa partnerima nekoliko meseci. Ne znam gde je zapelo i zbog čega nije napravljen dogovor. Ipak, OO ima legitimno pravo da donosi svoje procene i odluke. Videćemo. Mislim da samom najavom izlaska iz lokalne vlasti nisu zatvorena sva vrata i da postoji mogućnost za neki novi dogovor. Ljudi koji su donosili ovakve odluke verovatno su razmišljali o njihovoj težini – kaže Petrov.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga i nekadašnji predsednik OO DS-a u Pirotu Goran Stamenović kaže da ne želi da komentariše odluku, dodajući da se ovakva odluka neće odraziti na rad Saveta okruga.

– I dosad smo imali različite odborničke sastave u sve četiri opštine okruga. Ono što smo se dogovarali je da radimo zajedno u interesu građana, da poboljšamo kvalitet života i otvorimo nova radna mesta. Tako ćemo nadam se i dalje raditi bez obzira na sastav lokalnih koalicija u pojedinim opštinama – kaže Stamenović.

Podsećamo da su vladajuću koaliciju u Pirotu činili Koalicija za Pirot, G17 plus, SPO, DS i SPS. Izlaskom DS-a iz vlasti skupštinska većina nije ugrožena. KZP, G 17 plus, SPO i SPS imaće 31. od 56 mandata.

Ništa ne ugrožava vladajuću koaliciju

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje i član Predsedništva DS-a Oliver Dulić je tokom boravka u Pirotu na naše pitanje o izlasku DS-a iz lokalne vlasti rekao da je je razgovarao sa rukovodstvom Opštinskog odbora.

– U principu, reč je o političkoj odluci koja je iz nadležnosti Odbora. Ako su takvu odluku doneli sigurno sam da su dobro procenili i na sebe preuzeli i politički rizik koji takva odluka donosi. Nadam se da će politički odnosi u ovom gradu ostati dovoljno stabilni i da celokupna scena bude okrenuta ka razvoju, a ne ka jalovim dnevno-političkim raspravama i to je ono što je svima nama važno. Ono što moram da kažem, niti ovim činom, niti bilo kojim drugim činom u nekoj drugoj opštini odnosi u vladajućoj koaliciji nisu ugroženi. Vladajuća koalicija u Srbiji je stabilna i funkcioniše – kazao je Dulić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari