U svim dijelovima grada na Breznici se svakodnevno mogu vidjeti čopori pasa lutalica koji predstavljaju realnu opasnost za prolaznike, posebno djecu. Većduži period lokalno preduzeće „Čistoća“ je prestalo sa praksom ubijanja pasa lutalica, a problem sa lutalicama je sve izraženiji, jer preduzeće trenutno nema uslova za humaniji način njihovog uklanjanja sa ulica.

Nevladina organizacija „Grinjut“ upozorava da se svakodnevno u strogom centru grada nalaze čopori od dvadesetak pasa lutalica koji se često međusobno sukobljavaju i građanima jedino preostaje da ih sa strahom zaobilaze. Iz ove organizacije postavljaju pitanje dokle se stiglo sa izgradnjom azila za pse i šta rade državni organi koji u svojim nadležnostima imaju obavezu da se staraju o funkcionisanju urbanih zajednica, zdravljem građana i suzbijanju zaraznih bolesti.

Iz gradskog preduzeća „Čistoća“ saopšteno je da su se povodom ovog problema obraćali odgovornima iz azila za napuštene životinje u Podgorici, kako bi tamo smjestili lutalica, međutim dobili su odgovor na tamo nema mjesta. „Prošle godine je jedan broj napuštenih pasa lutalica otpremljen iz Pljevalja u azil u Podgorici i ta usluga je uredno plaćena. Sada postoji velika potreba da se to uradi, i mi smo spremni da uslugu podgoričkog azila platimo i unaprijed, ali moramo čekati da pozitivno odgovore iz Podgorice“, kazao je direktor preduzeća Radoman Gogić. On je dodao da preduzeće nema drugog načina da ovaj problem riješi, jer u Pljevljima ne postoji azil za napuštene životinje. Dok se ovaj problem ne riješi, Pljevljaci će biti svjedoci nerijetkog napada na prolaznike, naročito u ranim jutarnjim časovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari