Posle burne javne rasprave, ali i ni malo manje burne debate na sednici Skupštine opštine, koja je posle mnogo „teških reči“ ipak u julu završena usvajanjem odluke o Prostornom planu prijepoljske opštine, ovaj dokument je prosleđen Ministarstvu za prostorno planiranje i životnu sredinu i po rečima načelnice Opštinske uprave Hanke Hajdarević, upravo je nadležna Komisija dala predlog ministru Oliveru Duliću da da svoju saglasnost, čime bi opština Prijepolje, posle nekoliko godina, dobila jedan od najvažnijih dokumenata za svaku lokalnu sredinu.


Prostorni plan odnosi se na period do 2020. godine i predstavlja planski horizont za ukupan život jedne opštine i sve njene resurse i kapacitete. Prijepolje je, na žalost, već nekoliko godina bez nekih bitnih planskih dokumenata, kakav je i Plan generalne regulacije čime je bilo praktično zaustavljeno izdavanje lokacijskih dozvola za gradnju, pa dok se ne uradi i ovaj dokument, Prostorni plan će davati barem smernice u zakonskim okvirima, u ovoj oblasti gde su velike mogućnosti za manipulacije, zloupotrebe, pa i korupciju.

Autori Prostornog plana (Direkcija za urbanizam iz Kragujevca) optimistički su pošli od pretpostavke da će u prijepoljskoj opštini u narednom periodu doći do blagog demografskog rasta, posebno u užem gradskom području, što je opredelilo autore da se održi nivo šumskog, vodoprivrednog i građevinskog zemljišta. Sa 64 odsto površine pod šumama, prijepoljska opština jedna je od šumom najbogatijih u Srbiji i to je veliki privredni potencijal koji je do sada bio neiskorišten.

Ono što je izazvalo velike polemike kroz javnu raspravu ( gde su glas podigle mahom neke nevladine organizacije i udruženja građana) ali i na sednici Skupštine opštine Prijepolje, na kojoj je jedva usvojena Odluka o Prostornom planu, svakako je činjenica da se kroz Prostorni plan predviđa i mesto za dve velike i dve male hidrocentrale na Limu. Međutim, kako je to u više navrata naglašeno, Prostorni plan opštine u ovom delu je usklađen sa Prostornim planom države koji je usvojen u septembru 2010. godine, a kojim je „planirana akumulacija za sistem hidrocentrala na Limu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari