– Iako je još početkom sedmice Ministarstvo zdravlja najavilo da će do danas biti potpisan ugovor sa kubanskim kolegama o uvozu leka cimavaks, koji malignitet pluća pretvara u hronično stanje i sprečava dalji razvoj bolesti, do toga još nije došlo. Kako saznajemo u Ministarstvu zdravlja, o ugovoru se još uvek ništa ne zna, ali se očekuje da potpisivanje ugovora bude organizovano svakog trenutka.

Zbog ove procedure i u Agenciji za lekove i medicinska sredstva još uvek se čeka zahtev za dozvolu za uvoz ovog leka, kako bi započeli ispitivanje dokumentacije o leku i kontrole kvaliteta.

– U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije se još uvek ne nalazi zahtev za dozvolu za uvoz leka cimavaks, a svakako da će uz saradnju sa Ministarstvom zdravlja Agencija čim bude dostavljen zahtev, isti rešiti u najkraćem mogućem roku, ali uz poštovanje najviših standarda procene dokumentacije o leku i kontrole kvaliteta – kažu u Agenciji i ističu da pitanje cene, kao i novi kontingenti leka za pacijente koji nisu ušli na listu prvih 30 za koje će lek biti besplatan nisu u njihovoj nadležnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari