Nikoga, najmanje lokalne funkcionere koji su zaduženi za stanje opštinske kase, ali i održavanje gradskih četvrti, sigurno neće uzbuditi najavljena vest iz javnog komunalnog preduzeća Parking servis da će uskoro prestati sa radom. Ovaj kolektiv kome su u vreme osnivanja, pre nekoliko godina, predviđali svetlu budućnost, sada je postao jedna od omči o vratu nejakog gradskog budžeta.

Deluje, blago rečeno, čudnovato da organizacije slične programske orijentacije u drugim sredinama pune opštinsku kasu, a da je u Leskovcu stalni gubitaš. Stanje je do te mere teško da niko ne vidi izlaz. Za ilustraciju je dovoljno pomenuti da pauk „ne radi“ jer nema para čak ni za kupovinu goriva.

Pre nekoliko dana direktor JKP Parking servis Dragoslav Prokićsaopštio je da je stanje kritično i da su svi radnici, njih 45, tužili preduzeće, a 35 većdobilo sudski spor. Oni ne traže mnogo, isplatu jednogodišnjih zarada sa kamatom i drugim prinadležnostima, ali i uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje. Zbog aktuelnog duga, blokiran je račun u iznosu od oko dva miliona dinara, ali kako pristižu nove obaveze po radničkim i drugim tužbama, račun će biti u minusu za još nekoliko miliona dinara. Inače, na kraju minule poslovne godine, prema zvaničnoj računici Parking servisa, kolektiv je zabeležio negativni saldo od sedam miliona dinara.

– U ovom trenutku nismo u stanju da namirimo ni telefonske račune – kaže Prokić, koji smatra da je problem nastao onoga trenutka kada je kolektiv sklopio ugovor sa beogradskom firmom PSC o elektronskoj naplati usluga.

Da bi Parking servis pozitivno poslovao, trebalo bi svakoga meseca da ostvari najmanje tri miliona dinara zarade, ali je to, za sada, pusti san. To je takođe čudnovato, pogotovo ako se zna da je u Leskovcu registrovano oko 48.000 vozila, pedeset puta više nego što je parkirališta u gradu.

 

Stiže tužba iz Beograda

Kako smo saznali u Parking servisu, uskoro se može dogoditi da ih beogradska firma PSC tuži zbog neisplaćenih obaveza od oko 2,5 miliona dinara.

– Ukoliko se nešto hitno ne promeni, može se lako dogoditi da od 1. marta preduzeće više ne obavlja poslove koje mu je lokalna samouprava poverila – smatra Dragoslav Prokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari