Čekaju po sat vremena da ih odvedu u toalet

Zbog nedostatka negovatelja o stanarima Doma za odrasla invalidna lica nema ko da brine

Ostavite komentar


    1. A da ih pitate o političkom strankama, bilo bi tu blizu jednoglasnog odgovora ko je najbolji.

  1. Ništa bolja situacije nije ni u privatnim domovima, a oni nemaju zabranu zapošljavanja i zaposlene plaćaju 35.000 dinara.

    1. Još je gore u privatnim domovima. Sređuju jadne, izmućene štićenike samo kad dolazi poseta. A i to da ne rade izmisle grip pa ne primaju nikoga od rodbine po mesec dana. Moja majka je bila u privatnom domu u ulici Rade Končara u Zemunu, koštalo ju je preko 80. 000, 00 dinara mesecno i zbog nebrige oslabila je za mesec dana 20 kilograma. Nisam mogao da je viđam, zbog već rečenog, pa sam pao u nesvest kad su mi dozvolili da se nađem sa njom. Neuhranjena, izmrcvaljena, šikanirana, u straobalnom stanju. Tacno je da na 100 bolesnika radi jedan čovek i to nervozan, kojeg ne smeš ništa da pitaš, pa trpiš, trpiš samo tako. U sali za ručavanje slika je zombistička, usporena, kao u aušvicu. Tužio sam ih svuda gde je trebalo i na kraju su je izbacili, na moju veliku sreću. Vlasnik doma je tu da zgrće pare tako što će da smanjuje troškove i to na uštrb kvalitetnog boravka bolesnika i starih lica. Nedovoljano, normalno osoblje je glavni problem i ne može da se šdedi na njemu.

      1. Dobro je sto ste podelili svoje iskustvo i ukazali na lose stvari po domovima za stare. Jedino Vas molim da promenite ime, buduci da pisete u muskom rodu. Mozda drugi nisu primetili, ali, eto, ja slucajno jesam. Sve najbolje.

        1. Mogli biste i vi.,, Vesna,, da kažete pravo ime. I ja sam vas prepoznao.

        2. Zašto ne biste angažovali nekog privatno da vam u vašem domu čuva roditelje za npr. 50000 dinara?Ne mislim da je normalno da ustanove i državne i privatne tako rade,ali ako imam novac uvek bih radije platila neku osobu van sistema da mi čuva roditelje nego da ih dam u takav dom.Pružimo šansu poštenim i vrednim ljudima da zarade u našoj zemlji ili će svi normalni otići napolje a ovde ostati samo škart.

  2. …jezivo i realno u isto vreme,prava slika srbije danas.Narod uvek izabere pogresne a to se skupo placa.Ovaj tekst najbolje opisuje trulo i bolesno drustvo u kom je srbija danas.Srbija namerno malim slovom….

  3. Zasto se ne radi volonterski.Mladi slobodni po celi dan i noc bleje.
    Treba ih podici i motivisati da pomognu ovim nesrecnicima.

    1. Slažem se sa vama, siguran sam da ima i takvih koji bi volontirali, jer žele da gaje ono ljudsko u sebi. Ali, ko da ih podigne i motiviše, kada su oni koji bi trebalo to da rade motivisani partijskim i ličnim brigama

    2. U zemlji u kojoj mnogi od te omladine ne mogu porodicu da zasnuju jer nemaju od čega? Možda i ima raspoloženih za volontiranje i njima svaka čast, ali sumnjam da je to rešenje.

    3. Poštovani, volontiranje je razvijeno u zemljama gde postoji socijalna i svaka druga pravda, a ne u tiranijama. Mislim da sam bio jasan

      1. poznavao sam jednog od, povremeno, korisnika ovog doma. nažalost, nedavno je preminuo u bolnici. pričao mi je da su uslovi u domu korektni, ali da je glavni problem zabrana zapošljavanja. pre par godina za upravnika su doveli čoveka koji je, isto kao i štićenici, osoba sa invaliditetom.govorio je da im je on, unazad par godina, vidno upristojio uslove za život ( kreveti, liftovi, grejanje i sl.), ali sve to pada u drugi plan, kada nema osoblja. Džaba nam sposobnih pojedinaca, kada nemaju sa kim da rade. Dok država u svojim rukama drži sve poluge i ponaša se autistično po mnogim pitanjima, korisnici tih ustanova će ispaštati… to sutra mogu biti naši roditelji, a i mi sami… tužbe su i ranije, kao i sada, borba sa vetrenjačama…

    4. A zašto bi neko radio volonterski, a naročito takav posao? Moja supruga je u jednoj bolnici u unutrašnjosti radila dve godine kao volonter, a to je praksa svuda, da bi ugovore dobijali oni sa vezom i preko stranke, bez dana volonterskog staža! Naravno naučila je nemački, dobila posao tamo i trenutno čeka izradu radne vize da ode odavde. Zašto bi neko volontirao, kada Vođa kaže da se nikada u Srbiji nije živelo bolje, a vi se penzioneri sa njim uglavnom slažete!? Žao mi je ovih ljudi, ali o njima treba država da brine, a ne mladi volonteri.

      1. Pa i volontiranje košta, prevoz, jelo, uniforma… nisu to ni male pare, a treba ta deca da se skinu roditeljima sa grbače, da sama zarađuju, sama da stvaraju svoje porodice…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.