Čekajući azil za pse lutalice stanovnici Vladičinog Hana plaćaju šintersku službu milion dinara 1Psi lutalice "prete" Hančanima. Foto:N1

Više čitalaca iz Vladičinog Hana obratilo se novinaru Danasa zahtevajući odgovor na pitanje kada će „trajno i humano biti rešeno pitanje sve većeg broja pasa lutalica na ulicama ovog grada“. Odgovor smo potražili od nadležnih u ovoj opštini.

Pre nekoliko dana preduzeće „Avenija MB“ koja ima ugovor sa lokalnom samoupravom u Vladičinom Hanu izvela je akciju „neutralizacije pasa lutalica sa ulica u ovom gradu“.

-Mislim da problem nije od juče i sa njime treba da se ozbiljno svi pozabavimo. Hanačni vole životinje, i sterilizacija, kao i kastracija  bi bila rešenje za ovaj problem koji opterećuje podjednako sve one koji vole pse, a njih nije malo u našem gradu – navodi za portal Danasa Ljiljana Pavlović, urednica  lokalnog portala Vesnik 017.

Po njenom mišljenu i izgradnja azila za pse bilo bi potpuno i sasvim humano rešenje čime bi ovaj problem bio sasvim rešen po standardima koji se primenjuju svuda kada su u pitanju psi lutalice. Ona navodi da je bilo i problema sa napadima na građane, što se ne može rešiti samo primenom mera koje aktuelno sprovodi šinterska služba beogradske firme.

Prema zvaničnim podacima iz lokalnog budžeta Opštine Vladičin Han svaki dolazak ove specijalizovane ekipe iz Beograda košta najmanje 100.000 dinara. Godišnji ugovor sklopljen izmedju opštine i „Avenije MB“ vredan je milion dinara.

Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović, kaže da je „rukovodstvo opštine svesno problema sa kojim se suočava“. On kaže da to nije od juče već da problem postoji desetak godina unazad.

-Krenuli smo u rešavanje tako što je opštinska služba za poljoprivredu dobila zadatak da pronađe lokaciju za izgradnju azila. Mora se znati da ova vrsta objekta traži poštovanje stroge zakonske procedure. Čim lokacija bude određena krenućemo u izgradnju azila po svim standardima koji su predviđeni zakonom – jasan je Mladenović.

On precizira da je sadašnje rešenje „prinudno i da koliko toliko relasira problem sa psima lutalicama kojih je u gradu sve više“. Svestan je činjenice da je bilo slučajeva napada na građane, mahom žene i decu i najavljuje da će se ovaj problema sagledavati „kao urgentan“.

Prema saznjanjim novinara Danasa, lica koja su zadobila povrede od ujeda pasa lutalica u Vladičinom Hanu najčešće ne pokreću sudski spor, već idu na vansudsko poravnanje zašta u proseku dobijaju po 10.000 dinara iz opštinske kase. Oni koji krenu u sudski spor, uspevaju da dobiju i do 100.000 dinara, ali takvi su slučajevi retki.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari