Slučaj generala Vlade Trifunovića, komandanta nekadašnjeg varaždinskog korpusa, i njegovih saradnika, oficira bivše JNA, ni malo slučajno, traje evo već gotovo dve decenije. Na jedan način u Srbiji, na drugi Hrvatskoj na treći u Sloveniji.

 Tri državne tvorevine nastale krvavim raspadom bivše YU, još uvek se međusobno sukobljavaju oko mnogo čega ali su zato vrlo koordinirano „ratovale“ protiv jednog Čoveka – generala Vlade Trifunovića. Šta im je toliko skrivio? Podsetimo se: 21. septembra 1991, nakon sedam dana odbrane od napada mnogostruko brojnijih i bolje opremljenih hrvatskih paravojnih snaga u Varaždinu, general Vlado Trifunović, izdan od svoje vrhovne komande, ne pristajući na likvidaciju mladića koji su tek obukli uniforme JNA, u gotovo bezizlaznoj situaciji uspeva da zarobi dvojicu čelnika protivničke strane. Pregovarajući potom uspeva da iz opsednutog garnizona izvuče oko 280 svojih vojnika i oficira a građane Varaždina poštedi smrti i razaranja. Sama Trifunovićeva vojna operacija izvlačenja, kroz 400km protivničke teritorije bez i jednog ispaljenog metka sa obe strane, objektivno predstavlja etički i vojni podvig, trijumf razuma i života u vreme bratoubilačkih ratova, zločina i smrti. Gledano, pak, iz uglova „državotvoraca“ u Beogradu i Zagrebu, Trifunović je izveo opasan presedan na koji će koordinirano odgovoriti obe a potom i treća zaraćena strana. Preciznije rečeno, zato što je izvedenom operacijom spasao ko zna koliko ljudskih života, ne samo svojih vojnika već i građana Varaždina, te tako Miloševićevim i Tuđmanovim režimima doveo u pitanje zločinačke planove, general Vlado Trifunović je morao da bude drastično kažnjen. Za primer i svakom drugom oficiru koji bi se usudio da krene njegovim putem.

I zato, umesto da se strategija izvlačenja komandanta Trifunovićeva odmah pošalje svim jedinicama JNA u opsednutim garnizonima, čime bi se, gotovo sigurno, izbegle žrtve u Bjelovaru, Sarajevu, Tuzli… Trifunoviću se sudi i u Srbiji i u Hrvatskoj. Nakon dve oslobađajuće presude vojnog suda u Beogradu, na trećem, montiranom procesu u jesen 1994, pred većem tužioca koji je za tu priliku pretvoren u sudiju, na osnovu i laži da je hrvatskoj strani predao tenkove, biva osuđen na 11 godina zatvora. Godinu dana pre toga, on i njegov zamenik pukovnik Berislav Popov, ( dok je Trifunović pregovarao o izvlačenju – Popov je sa svojim vojnicima uništavao i onesposobljavao oružje ) pred Okružnim sudom u Varaždinu, na suđenju bez njihovog prisustva, zbog navodnih ratnih zločina, osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Konačno, ceneći „dobre“ rezultate SRJ i Hrvatske i Slovenija u leto 1995, pod optužbom za navodne „ratne zločine protiv civilnog stanovništva“ – kreće u progon generala Vlade Trifunovića. Po svoj prilici, preventivno i samoodbrambeno. Naime, za vreme nikad razjašnjenog sedmodnevnog rata u Sloveniji u proleće 91, pripadnici tamošnjih paravojnih formacija ubili su u području Gornje Radgone, sedam vojnika varaždinskog korpusa regularne JNA. Zbog ovog ratnog zločina Slovenački Helsinški komitet zapretio je podizanjem optužnice protiv svog tadašnjeg vojnog i državnog rukovodstva ali sama ta činjenica nije zasmetala dobroj međudržavnoj saradnji SRJ i Slovenije u istrazi protiv generala Trifunovića. Za potrebe slovenačke istrage njega, generala JNA, saslušava istražni sudija Okružnog suda u Beogradu. Toliko o koordiniranoj srpsko-hrvatsko-slovenačkoj „borbi“ protiv „zajedničkog neprijatelja“ generala Trifunovića.

Polovinom januara 1996, pod pritiskom demokratske javnosti, a i zbog Miloševićevih mirotvoračkih napada nakon Dejtona, predsednik SRJ Zoran Lilić oslobađa Generala i njegove saborce daljeg izdržavanja kazni u zatvoru – što ne znači da su kazne i ukinute. Ne, tek će Vrhovni sud Srbije, prošlog novembra, četrnaest godina kasnije, na predlog advokata odbrane i Republičkog tužilaštva, ukinuti presude generalu Vladi Trifunoviću i pukovnicima Sretenu Raduškom i Berislavu Popovu. Time je ujedno i OPTUŽNICA koju su protiv njih pokrenuli Miloševićevi bojovnici i na tome neljudski debelo profitirali, vraćena na dalje postupanje Tužilaštvu gde čeka evo već duže od tri meseca !?!

General Vlado Trifunović i njegovi saradnici, pukovnici Raduški i Popov, živeći i dalje na ivici bede u neljudskim uslovima, narušenog zdravlja ali mirne savesti – još uvek čekaju pravdu.

Pišite nam da zajedno tražimo punu rehabilitaciju za ove istinske heroje ljudskosti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari