Predsednik Privremenog organa u Babušnici dr Dragan Kostić izjavio je za Danas da bi – da je situacija normalna i redovna – verovatno i u ovoj opštini, posle uvođenja prinudne uprave, već bili raspisani lokalni izbori.
– Kao što znamo, još nije izabrana vlada i ne funkcionišu svi državni organi, što se i te kako odražava i na rad u lokalnoj samoupravi – kaže Kostić.

Predsednik Privremenog organa u Babušnici dr Dragan Kostić izjavio je za Danas da bi – da je situacija normalna i redovna – verovatno i u ovoj opštini, posle uvođenja prinudne uprave, već bili raspisani lokalni izbori.
– Kao što znamo, još nije izabrana vlada i ne funkcionišu svi državni organi, što se i te kako odražava i na rad u lokalnoj samoupravi – kaže Kostić.
On podseća da je Vlada Srbije 30. novembra prošle godine raspustila lokalnu skupštinu i uvela privremene mere, a da je Privremeni organ konstituisan sredinom decembra prošle godine.
– Mi ne možemo sami da donesemo odluku o raspisivanju izbora. Zna se ko to treba da uradi. Moramo dakle da čekamo da bude izabrana vlada i predsednik Skupštine Srbije koji raspisuje izbore – kaže Kostić.
U nedavnoj izjavi Danasu, predsednik Opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović je rekao da „ima kontakte s potpredsednikom organa, a da je s predsednikom razmenio nekoliko rečenica na sastancima na kojima je prisustvovao“.
Kostić kaže da s predsednikom Opštine, koji je iz druge opcije, „vrlo teško uspostavlja kontakt“.
Na pitanje da li je tačno da su razmenili tih nekoliko rečenica, Kostić kaže da su imali samo jedan sastanak na kome je Jovanović obećao da će im dati predlog za opštinski budžet.
– Osnovni kamen spoticanja je budžet oko koga se vrtimo svi. Taj budžet je usvojen posle donošenja odluke Vlade o raspuštanju Skupštine opštine Babušnica i uvođenju privremenih mera i usvojio ga je nelegalni organ. Da budem precizan to nije nikakav organ, već grupa građana, a nije ga potpisao „njegov“ predsednik Skupštine koju je on priznavao , već jedan od odbornika- rekao je Kostić.
Kostić kaže da budžet postoji, ali da je nelegalno donet.
– Samim tim što je nelegalno donet u njemu nisu predviđene sve potrebe – zapošljavanja u Domu kulture ili događanja u Direkciji za izgradnju gde ponovo imamo formiranje duple Direkcije. Sadašnje rukovodstvo koje smo mi imenovali ne priznaje predsednik opštine. Sve to ima za posledicu da u Domu kulture i u Direkciji zaposleni ponovo ne primaju plate – kaže Kostić.
On dodaje da se situacija ponavlja kao ranije dok je trajala skupštinska kriza.
– Dok god predsednik Opštine pokazuje da ne priznaje Vladu, SO i Privremeni organ, situacija će biti takva, a izlaz su novi izbori – kazao je Kostić.
On dodaje da su ranije dva puta pokušavali da pokrenu inicijativu za Jovanovićev opoziv, ali je on to uspeo „da zaustavi na volšeban način“.
– Na taj način je produžio agoniju u opštini Babušnica – kaže Kostić, dodajući da se i pored otežanog rada pripremaju za nove lokalne izbore.
Vlada Srbije je poslednjeg dana novembra prošle godine imenovala petočlani privremeni organ koji čine po dva predstavnika Demokratske stranke Srbije i po jedan iz Srpskog pokreta obnove, Nove Srbije i Socijalističke partije Srbije.
Predsednik opštine Miroljub Jovanović je iz redova Socijaldemokratske partije Srbije, a predsednik Privremenog organa Dragan Kostić iz Demokratske stranke Srbije.
U ovoj opštini više od godinu dana postojali su sukobi između dve grupacije u Skupštini opštine, a od aprila prošle godine do njenog raspuštanja i dve Skupštine opštine i dva predsednika SO.
Svaka od tih Skupština je tvrdila da je ona legalna i da ima odborničku većinu. Predsednik opštine Miroljub Jovanović podržavao je SO na čijem je čelu bio Nikola Stojković iz SDP .
Na čelu druge Skupštine bio je Dragan Kostić iz DSS, aktuelni predsednik privremenog organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari