Gabrijela Ubavić, operska pevačica iz Požarevca, jedna je od dve mlade osobe koje su položile prijemni ispit za postdiplomske studije i primljene da se usavršavaju na čuvenom Državnom univerzitetu u Beču. Troškove usavršavanja ove mlade umetnice u Beču snosiće Požarevac, odlučilo je Gradsko veće. Gabrijela nam je rekla da je ovog leta očekuke mnogo nastupa.

– Posle nastupa u Karlovim Varima putujem u Poljsku, a onda slede koncerti u Nemačkoj i drugim zemljama. Očekuje me naporno leto ali se nadam da ću ugrabiti malo vremena da ponovo budem u svom gradu, ako ne pre onda sigurno za Ljubievske konjičke igre. Neizmerno sam zahvalna Požarevcu koji mi je izašao u susret i pomogao da nastavim studiranje u Beču jer će mi ta diploma mnogo značiti za buduću karijeru. Pored jedne umetnice iz Švajcarske ja sam jedina koja je dobila šansu da se usavršava u Beču, priča skromno Gabrijela.

Do sada ona je imala koncerte i solističke nastupe u raznim mestima naše zemlje, pevala na izboru za Mis Srbije, na izboru za Mis Balkana u Grčkoj bila je specijalni gost, nastupala u Italiji, na Mercedes festu, u Francuskoj je imala solističke koncerte u Nansiju i Mecu, a prekretnica u njenom životu i karijeri bio je koncert sa čuvenim svetskim tenorom Hoze Kureom.

– U Plzenu u Češkoj dobila sam glavnu ulogu Pamine u Mocartovoj operi Čarobna frula i to je bio moj veliki uspeh jer je sve predivno prihvaćeno. Tom koncertu prisustvovala je moja porodica ali i direktor Muzičke škole u Požarevcu. Posle toga potpisala sam ugovor na godinu dana ali se nadam da će biti produžen jer za narednu sezonu planiraju novu operu, Verdijev Rigoleto, gde bih ja pevala glavnu ulogu Đildu, što je prestiž za soprana, naglašava Ubavkićeva i dodaje da voli da uživa u prirodi, da putuje, druži se sa ljudima, da ode na beogradske splavove i sluša tamburaše.

Gabriela je u Požarevcu završila Muzičku školu a zatim u Beogradu Fakultet muzičke umetnosti. Posle toga usavršavala je glas kod primadone Jasne Šainović da bi kasnije radila u Beču sa primadonom bečke opere Marije Skladzauer. Direktor Muzičke škole u Požarvcu Zoran Marić kaže da je Gabriela od početka školovanja odavavala utisak talenta, što je i opravdavala kroz Srednju muzičku školu.

– Nisam iznenađen njenim uspesima, ona je ponos naše škole i ja očekujem da ona pronese slavu naše škole, grada i Srbije. Bio sam na premijeri opere Čarobna frula i prijatno sam bio iznenađen njenim nivoom izvođenja. Dobiti glavnu ulogu u Češkoj je veliko priznanje za nju, ističe Marić.

Za Gabrielu je veliko uživanje pevanje ali dolazak u rodni Požarevac i Srbiju i nada se da će se posle okončana studija dostojno odužiti svima koji su joj pomogli.

Pomoći ćemo svim talentima

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević kaže da je grad odlučio da plati školarinu za Gabrielu u Beču ali da će pomoći i druge talente.

– Pomogli smo Gabrieli ali ćemo to učiniti i drugima iz Požarevca koji se kao ona usavršavaju van granica naše zemlje. Naš budžet nije veliki ali će se za talente koji obećavaju da će da se vrate u zemlju uvek naći para, naglašava Milosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari